İklim KriziManşet

Madagaskar’ı vuran Gamane Kasırgası’nda en az 18 kişi öldü, binlerce kişi yerinden oldu

0

Hint Okyanusu’ndaki Madagaskar adasının kuzeyini etkileyen tropik Gamane Kasırgası nedeniyle en az 18 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce ev sular altında kaldı, en az 20 bin insan yerinden oldu.

Kasırganın adayı teğet geçmesi bekleniyordu, ancak yön değiştiren siklon dün erken saatlerde Madagaskar’ın Vohemar bölgesini vurdu.  

Bölgeden gelen video görüntülerinde köylerden şelale gibi akan sular ve evlerinde mahsur kalanlara yardım etmeye çalışırken bellerine kadar gelen suda insan zincirleri yapan insanlar görülüyor. Kasırga yüzünden çok sayıda yol ve köprü de yıkıldı. Elektrik kesintileri ise tüm bölgede halen sürüyor. 

Ülkenin ulusal afet yönetimi ofisi BMGRC‘nin genel müdürü Elack Andriakaja, Gamane gibi kasırgaları nadir gördüklerini söyledi:  “Sistem bir yerin üzerinde  durduğunda tüm altyapıyı mahvediyor. Ve bunun halk açısından ciddi sonuçları oluyor.”

Hasarın tam boyutu hala belirsiz çünkü bölgedeki birçok köyün ülkenin geri kalanıyla bağlantısı kesilmiş durumda ve bu da kurtarma ekiplerinin erişimini zorlaştırıyor. Yaralandığı tespit edilen kişi sayısı üç, dört kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor. 

Saatte ortalama 150 km hızla ilerleyen kasırga, beraberinde getirdiği yoğun yağışla neredeyse tüm adayı etkiledi. Bazı yerlerde rüzgarın hızı saatte  210 km olarak ölçüldü. 

“Tropikal fırtına” olarak sınıflandırılan ve bu yıl Madagaskar’ın kasırga ve fırtına sezonunun ilk siklonu olan Gamane’nin etkisini bugün akşam saatlerinde yitirmesi bekleniyor. 

Güneydoğu Afrika kıyılarında yer alan Madagaskar, şiddetli hava koşullarından düzenli olarak etkileniyor. Ancak küresel ısınmanın etkisiyle kasırga mevsimleri kayıyor, siklonlar, fırtınalar ve aşırı yağışların sayısı ve gücü artıyor. Bu da yarattıkları tahribatın her geçen yıl daha da büyümesine neden oluyor.

Bir yıl önce, tropik Freddy Kasırgası hem ülkeyi hem de komşu ana kara ülkeleri Mozambik ve Malavi’yi harap etmiş; 500’den fazla insan hayatını kaybetmişti. 

İklim krizi: Tarihin en uzun süreli kasırgası Afrika’da 522 can aldı

Madagaskar, iklim krizinin etkilerini aşırı sıcaklar ve buna bağlı kuraklık ve gıda güvencesizliği şeklinde de yaşıyor.

Madagaskar’da rekor sıcak dalgası: İklim krizi olmasa ‘neredeyse imkansızdı’
‘Madagaskar, dünyada iklim krizinin kıtlığa yol açtığı ilk ülke olmak üzere’

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.