DünyaManşet

Macron kürtaj ve çevre korumanın AB temel haklar sözleşmesine dahil edilmesini istedi

0
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kürtaj hakkı ve çevre koruma gibi konuların Avrupa Birliği’nin (AB) temel haklarla ilgili sözleşmesine dahil edilmesini istediğini söyledi.

Ülkesinin altı ay sürecek AB dönem başkanlığı sırasında öncelik vereceği konularla ilgili olarak Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Macron, AB temel haklar sözleşmesinin güncellenmesini gerektiğini savundu: “Kürtaj hakkının tanınması ve çevrenin daha iyi korunması konusunda daha açık olmak için bu sözleşmeyi yenilememiz gerekir. ”

AP’nin başkanlığına önceki gün, kürtaj karşıtlığıyla bilinen, muhafazakar Avrupa Halk Partisi‘nin (EPP) adayı, Maltalı kadın siyasetçi Roberta Metsola seçilmişti. 

Euronews‘in aktardığına göre, dönem başkanlığı döneminde hukuk devleti ilkesinin güçlendirilmesi için Fransa’nın çaba göstereceğini de ifade eden Macron, “Hukukun üstünlüğünün bitmesi keyfiliğin saltanatını getirir. Hukukun üstünlüğünün bitmesi otoriter rejimlere geri dönüşü getirir” dedi.

‘Rusya ile yeni bir düzen kurulmalı’

Konuşmasında Moskova ile ilişkilere de değinen Macron, AB ülkelerinin gelecek haftalar içinde Rusya ile “yeni bir güvenlik ve istikrar düzeni” kurulması konusunda uzlaşmasını istedi.

Avrupa’nın kendi güvenliğini sağlama konusunda daha fazla adımlar atmasını isteyen Fransa Cumhurbaşkanı, “Avrupa’nın kıtamızda kendi kolektif güvenlik çerçevesini oluşturması gerekiyor” diye konuştu.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.