ManşetDünya

Macron ikinci kez Fransa Cumhurbaşkanı seçildi

0

Fransa‘da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Emmanuel Macron, oyların yüzde 58,5’ini alarak ikinci kez Cumhurbaşkanı seçildi. Rakibi Marine Le Pen‘in oy oranı yüzde 41,5 oldu. Böylece Macron, yirmi yıldan beri ikinci kez seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Macron’un zaferi, Avrupa Birliği‘nden ayrılmak ve, sıkı göçmen karşıtı düzenlemeler getimekgibi politikalar öngören rakibinin temsil ettiği aşırı sağ popülizme karşı Fransa’nın mevcut durumunun devamına işaret ediyor.

Sonuçlar, üçüncü kez cumhurbaşkanlığına aday olan ve son aylarda iktidarı ele geçirmeye hiç olmadığı kadar yakın görünen Le Pen için ‘büyük bir darbe’ olarak yorumlandı. Ancak Le Pen, 2017’deki oy oranına birkaç puan eklemiş oldu. 2017′ Le Pen, Macron’un yüzde 66,1 oyuna karşılık yüzde 33,9 oy almıştı.

Yerel saatle akşam 20:10’da Marine Le Pen, Paris Bois de Boulogne‘daki köşkten “sandık sonuçlarına saygı duyduğunu” söyleyerek mağlubiyetini kabul etti.

Fotoğraf: Benoit Tessier / Reuters

Paris’te Macron’u destekleyen kalabalık, sonucu kutlamak için Fransa ve Avrupa Birliği bayrakları ile Eyfel Kulesi önündeki Champ de Mars‘ta buluştu. Mavi, beyaz ve kırmızıya bürünen alanda destekçiler, Daft Punk‘ın “One More Time” şarkısıyla dans etti.

Kalabalığa hitap eden Macron, sonuçların “daha ​​bağımsız bir Fransa ve daha güçlü bir Avrupa” için bir zafer olduğunu söyledi ve “Birçok yurttaşımızı aşırı sağı seçmeye sevk eden öfke ve anlaşmazlıkların da ele alınması gerektiğini biliyorum, bu benim sorumluluğum” dedi.

Macron ilk turda oyların yüzde 27,85’ini, Le Pen ise yüzde 23,15’ini almış ve ikinci tura kalmışlardı.

Macron’un yeni döneminde ilk olarak Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştüğü açıklandı.

Avrupa Konseyi Başkanı Ursula Von der Leyen, Twitter‘dan Macron’u tebrik etti ve şöyle yazdı: “Mükemmel işbirliğimizi sürdürmek için sabırsızlanıyorum. Birlikte Fransa’yı ve Avrupa’yı ileri taşıyacağız.”

İspanya lideri Pedro Sanchez de “Demokrasi ve Avrupa kazandı” ifadeleriyle Macron’u kutlarken, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson da “Fransa en yakın ve en önemli müttefiklerimizden biridir. İki ülke ve dünya için önemli konularda birlikte çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum” mesajını paylaştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.