ManşetTarım-Gıda

Lüfer katliamının sorumlusu kabzımallar mı?

0

Yeşil Düşünce Derneği ve Slow Food Fikir Sahibi Damaklar grubu işbirliğiyle düzenlenen panelde sürdürülebilir balıkçılık konusu tartışıldı. Balıkçılıkta balık hallerinin, kooperatiflerin ve kabzımallık müessesinin ele alındığı konuşmalarda gelecek kuşakların da balık yiyebilmeleri için uygulanması gereken politikalar ele alındı.

İstanbul Balık Hali müdürü Arif Eker İstanbul halinden senede 40 000 ton su ürünü geçtiğini belirterek fiziksel imkanlarının yetersizliğini dile getirdi. Gürpınar’da yapılacak yeni balık hali ile balık kapasitesinin 100 000 tonu geçebileceğini, balıkçılarla perakendecileri internet ortamında buluşturarak kabzımalları ortadan kaldırmayı planladıklarını belirtti.

Sarıyer Belediyesi’nden uzman İnan İzci yerel düzeyde balıkçılığın dönüşümü üzerinde çalıştıklarını, aracıları ortadan kaldırmak üzere kooperatiflere balık tanzim satış yeri ve saklama imkanları vermeyi düşündüklerini söyledi.
İstanbul il Tarım Md. yetkilisi İrfan Soysal ise kendi denetimlerinin yetersiz olduğunu, bu konuda tüketicilere büyük görev düştüğünü ve avlanma boylarına ve sezonuna uymayan balıkları satın almamalarının usulsüz avlanmanın önündeki en büyük caydırıcı olacağını ifade etti.

İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri başkanı Erdoğan Baykal konuşmasında kabzımallık sisteminin balıkçıların en büyük düşmanı olduğunu vurguladı.Kabzımalların balıkçıları borçlandırarak istedikleri gibi piyasayı belirlediklerini ve borçlu balıkçıları çaresiz bırakarak çinekop avlamaya zorladıklarını iddia etti.

Balıkçılığın bu haliyle sürdürülemez olduğu konusunda mutabık kalan konuşmacılar, bu sistemde hem balıkçıların mağdur, hem de denizlerdeki balık varlığının büyük tehdit altında olduğuna işaret ettiler. Çözüm için öncelikle kabzımallık müessesesinin kaldırılması gerektiği vurgulandı ve kooperatiflerin güçlendirilerek  balıkçıların maddi olarak kabzımallara bağımlılığın ortadan kaldırılması istendi. Yerel yönetimlerin kooperatiflerin doğrudan satış yapmalarına imkan sağlamalarının da sorunun çözümüne katkı sağlayacağı görüşünde uzlaşma sağlandı.

( Yeşil Gazete )

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.