DünyaManşet

Lübnan’da protestolar hükümeti düşürdü: Başbakan Diyab da istifa etti

0

Daha önce dört bakanın istifa ettiği ülkede dünkü son kabine toplantısında hükümet toplu istifa kararı aldı. Sağlık Bakanı Hamad Hassan, toplantıda tüm bakanların istifasını Başbakan Hassan Diyab’a sunduğunu söyledi.

Ardından kendi de istifa ettiğini duyuran Başbakan Diyab, “Daha önce yolsuzluğun devletin tüm kademelerinde var olduğunu söyledim. Bugün ortaya çıkıyor ki yolsuzluk sistemi devletten büyüktür, devlet söz konusu yolsuzlukla mücadele edemiyor” diye konuştu.

Patlamadan hükümet sorumlu tutuluyor

Lübnan’da son dönemde yaşanan ekonomik krizden kaynaklanan protesto dalgasının ardından geçen hafta Beyrut Limanı‘nda meydana gelen büyük facia, ülkede yeni bir toplumsal öfke dalgasına yol açmıştı. Patlamadan hükümeti sorumlu tutan Lübnanlılar günlerdir sokaklarda büyük gösteriler gerçekleştiriyor.   

Ülkenin geldiği bu aşamada vatandaşla birlikte değişim hareketine katılmak üzere bir adım geri gideceklerini kaydeden Diyab, “Ülkenin kurtarılması için bir kapı açmak istiyoruz, bu nedenle de hükümetin istifasını duyuruyorum.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı’na istifa çağrısı

Ancak hükümetin ve başbakan’ın istifası halkı tatmin etmedi. Hükümetin istifa haberinin gelmesi üzerine başkenttin merkezinde toplanan yüzlerce kişi Cumhurbaşkanı Mişle Avn ve parlamentodaki siyasi partilerin de istifa etmeleri talebiyle Meclis binasına doğru yürüyüş geçti.

Öfkeli göstericiler ile kendilerine göz yaşartıcı gazla müdahale eden güvenlik güçleri arasındaki olaylar halen devam ediyor.

Soruşturma Adalet Konseyi’nde

Bu arada Lübnan hükümeti istifa öncesi Beyrut Limanı’ndaki patlamayla ilgili soruşturmayı Adalet Konseyi’ne devrettiği belirtildi.

Lübnan’ın resmi ajansı NNA‘da yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Avn, sabah saatlerinde telefonda görüştüğü Başbakan’a Beyrut’ta deprem etkisi yaratan patlamayla ilgili soruşturma yetkisini devretmesi talebinde bulundu. Bunun üzerine Diyab da yetkiyi Adalet Konseyi’ne devretti.

Lübnan Adalet Konseyi, ulusal güvenliğe yönelik tehditlerin yanı sıra terör ve silah ticareti gibi özel konuların görüldüğü mahkeme olarak biliniyor.

Ne olmuştu?

Beyrut Limanı‘nda 4 Ağustos’ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti. Patlamada, 158 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 6 bin kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır Beyrut Limanı’ndaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin yol açtığını söylemişti. Bu açıklamanın ardından sosyal medyanın yanı sıra Lübnan ve dünya basınında birçok soru ve ihmal iddiaları gündeme gelmişti. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.