Manşetİklim Krizi

Licypriya Kangujam: Bana ‘Hindistanlı Greta’ demeyi bırakın

0

Hindistanlı sekiz yaşındaki iklim aktivisti Licypria Kangujam ülkesindeki medya çalışanlarının haberlerde kendisini “Hindistan’ın Greta Thunberg’i” olarak betimlemelerini eleştiren bir mesaj yayınladı. Kangujam, ülkesindeki karar alıcıların iklim krizine karşı harekete geçmesi için 2018 yılından bu yana eylemler düzenliyor.

‘Kendi kimliğim, hikayem var’

Kangujam, Twitter üzerinden paylaştığı mesajda “Bana ‘Hindistan’ın Greta’sı’ demeyi bırakın. Aktivizmimi Greta Thunberg gibi görünmek için yapmıyorum. Evet, bizim ilham kaynağımız ve bizim üzerimizde bir etkisi var. Ortak bir hedefimiz var ama kendi kimliğim, hikayem de var. Hareketime, daha Greta başlamadan, Temmuz 2018’de başladım” dedi. Kangujam iki yılı aşkın süredir sürdürdüğü iklim hareketini ise şu şekilde anlattı:

‘Greta’dan önce başladım’

Sesimi dünya liderlerine ilk kez 4 Temmuz 2018’te Moğolistan’daki Birleşmiş Milletler etkinliğinde yükselttim. O zamandan beri “Çocuk Hareketi” isimli hareketi başlattım. Dünya liderlerimizi hemen iklim eylemi gerçekleştirmeye çağırmak için başlattığımız hareketin Hintçe karşılığı ‘Bachpan Andolan’.

Çalışmamın organizasyondan daha önemli olduğunu düşündüğüm için daha az tanıtım ve medya yayınım var. Medya beni sadece 21 Temmuz 2019’da Hindistan Parlamento Binası önünde bir hafta geçirdiğimde fark etti. Bundan önce de 2 Şubat 2019’dan beri Parlamento Hareketi‘ne başlamıştık.

‘Çok şey feda ettim’

Hatta her hafta Hindistan Parlamento Binası önündeki protestolarım nedeniyle 7 yaşındayken Şubat 2019’da (1.Sınıf final sınavından önce) okulumu bıraktım. Hayatımın büyük bölümünü feda etmemin sebebi bana ‘Hindistanlı Greta’ denmesi değil.

Eğer bana ‘Hindistan’ın Greta’sı’ demeyi sürdürürseniz hikayemi yazmıyor demeksiniz. Bir hikayeyi siliyorsunuz.

Licypria Kangujam, Aralık 2019’da Madrid’de düzenlenen BM İklim Zirvesi‘ne (COP25)’e katılıp bir konuşma gerçekleştirmişti. Zirvede az gelişmiş ülkelerden gelen ve beyaz olmayan genç iklim aktivistleri, “görünmez” olmalarından ötürü şikayet etmişti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.