Kyoto bitiyor, ufukta halen antlaşma yok!

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü kapsamında, BM üyesi devletler, yıl sonunda yapılacak olan Taraflar Konferansı’na hazırlanmak üzere Bangkok’ta bir araya geldi. 03 Nisan’da başlayan toplantı 08 Nisan tarihine kadar devam edecek.  Bürokratlar düzeyinde temsil edilen devletler Kyoto Protokolü’nü ve Uzun Dönemli İşbirliği Eylemlerini tartışıp, iklim değişikliği ile mücadele için öneri üretmeleri bekleniyor.

Toplantıda, Birleşmiş Milletler adına konuşan BM İklim Yöneticisi Christiana Figueres, yıl sonunda bir antlaşma çıkmazsa, bağlayıcı hiçbir taahhüdün kalmayacağını ve sorunun giderek büyüyeceğini belirtti. Yıl sonunda Güney Afrika’da yapılacak zirveden de umutlu olmayan, Kyoto Protokolü’nün bağlayıcı hükümlerinin 2011 sonunda ortadan kalkacağını belirten BM İklim Yöneticisi sözlerine şöyle devam etti:

Yıl sonunda bir antlaşmanın çıkmasının zor görünüyor, o yüzden ülkeler yeni antlaşmaya kadar arada bir boşluk olabileceğini ve bu boşluğun da ciddi sorunlar doğurabileceğinin farkına varmalı ve politikalarını bu yönde gözden geçirmeli.

2011 yılında bu durumun üzerinde durmalı ve yüzyüze kaldığımız bu sorunu nasıl çözeceğimizi düşünmeliyiz, belki de Kyoto’yu uzatmalıyız.

Belki de ancak bu yolla daha güçlü bir işbirliği yaratacak ve emisyon azaltmayı hızlandıracak bir formül bulabiliriz.

Ancak, başta Rusya ve Japonya olmak üzere Kyoto’ya taraf ülke, Kyoto’yu uzatmaya sıcak bakmıyorlar. Bu ülkeler, dünya’nın en çok emisyon yayan iki ülkesinin (Çin ve ABD) bu antlaşmaya taraf olmamasının Kyoto’yu zaten işlevsiz hale getirdiğini belirtiyorlar.

Çin gelişmekte olan ülke kategorisinde olduğu için gelişmiş ülkelerin emisyon hedefi verdiği Kyoto’ya her hangi bir bağlayıcı hedef vermek zorunda değil, ABD ise basitçe sözleşmeye taraf olmayı ret ediyor.

Ülkeler tartışadursun, gün geçtikçe iklim değişikliği günlük hayatımızı daha fazla etkilemeye başlıyor. Özellikle iklim göçleri, kuraklık ve artan gıda fiyatları hem istikrarı etkiliyor hem de fiziki şiddet olaylarına neden oluyor.

İklim değişikliği aktivistleri ve uzmanları Kopenhag ve Cancun’da kaçan fırsatların bir yıkıma sebep olabileceğini ve 2012 yılında Kyoto’nun da bitmesi ile küresel iklim değişikliği ile mücadele konusunda zaten kör topal ilerleyen müzakerelerin tamamen kopabileceğini belirtiyorlar.

(Yeşil Gazete)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR