Manşetİklim Krizi

Kuzey Yarımküre tarihin en sıcak temmuz ayını yaşadı

0
Fotoğraf: AA

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) geçen temmuz ayının ölçümlerin yapılmaya başladığı 1880 yılından bu yana kaydedilen en sıcak ikinci temmuz ayı olduğunu açıkladı.

Temmuz 2020 küresel sıcaklığı, 20’nci yüzyıl ortalamasının 1.66 derece üzerinde gerçekleşti. En sıcak temmuz ayı rekoru 2019 yılına ait.

Merkez, Kuzey Yarımküre için ise şimdiye kadarki en sıcak temmuz ayının ölçümlendiğini açıkladı. Ortalamanın 1.18 santigrat derece üzerinde gerçekleşen sıcaklık bir önceki rekora sahip 2019’u geçmiş oldu.

NASA: En sıcak ikinci Temmuz

NASA da temmuz ayı sıcaklığıyla ilgili yaptığı açıklamada geçtiğimiz ayın en sıcak ikinci Temmuz ayı olduğunu açıkladı. Japonya Meteoroloji Ajansı ise en sıcak dördüncü temmuz olduğunu söyledi.

Sıralamalardaki küçük farklılıklar çeşitli araştırma grupları arasında sık görülen bir durum. Bu durumun sebebi ise Kuzey Kutbu gibi verilerin seyrek olduğu bölgeleri kaydetmek için farklı teknikler kullanılması.

2020 en sıcak beşinci yıl olabilir

NOAA tarafından yapılan açıklamada ocak ile temmuz arasındaki yedi ayın 20’nci yüzyıl ortalamasının 1.05 santigrat derece üzerinde olduğu belirtildi. Bu, 2016’da kaydedilen rekor seviyenin yalnızca 0,04 santigrat derece gerisinde. Yani rekordaki ikinci en sıcak dönem olarak yerini aldı.

Araştırmacılar yapılan yıllık tahminlere göre 2020 yılının sıcaklık sıralamasında beşinci sırada yer alma şansının  yüzde 99,9’dan fazla olduğunu söyledi. Eğer bu durum gerçekleşirse 2014-2020 takvim yılları, kaydedilen en sıcak yedi yıl olarak kayda geçecek.

 

DMÖ: Kaliforniya’daki sıcaklığı inceliyoruz

Dünya Meteoroloji Örgütü Sözcüsü Clare Nullis, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, meteoroloji istasyonu kayıtlarına göre, Batı ve Orta Avrupa’nın geçen hafta yeni bir başka kavurucu sıcak dalgasına tanık olduğunu söyledi.

ABD Kaliforniya‘daki Ölüm Vadisi’nde bulunan Furnace Creek bölgesindeki meteoroloji istasyonunun pazar günü ölçtüğü 54,4 santigrat derece sıcaklığın muhtemelen geçerli olduğunu belirten Nullis, “Bu doğrulanırsa 1931’den beri Dünya üzerindeki en yüksek sıcaklık ve gezegende şimdiye kadar kaydedilmiş 3’üncü en yüksek sıcaklık olacak” ifadesini kullandı.

Meteoroloji kayıtlarına göre, dünyada en yüksek sıcaklık Kaliforniya’daki Ölüm Vadisi’nde bulunan Furnace Creek’te Temmuz 1913’te 56,7 santigrat derece olarak ölçülmüştü.

Temmuz ayının Kuzey Yarımküre’de kayıtlara en sıcak ay olarak geçtiğini aktaran Nullis, Kuzey Kutbu’ndaki deniz buzunun ise en düşük seviyeye indiğini vurguladı.

Sebebi iklim krizi

Tropikal Pasifik Okyanusu’ndan atmosfere verilen ekstra ısı nedeniyle, küresel sıcaklık kayıtlarının güneş döngüsünün zirvesi sırasında ve güçlü El Niño olayları sırasında oluşma olasılığı daha yüksek.

Ancak 2020’nin olağanüstü sıcaklığı, güçlü bir El Niño olayının yokluğunda ve geçtiğimiz yüzyıldaki en zayıf 11 yıllık güneş döngülerinden biri sırasında geldi. Bu durum insan kaynaklı küresel ısınmanın gezegenimizi ısıtmadaki baskın rolünün altını çiziyor.

Sera gazı emisyonlarıyla ilişkili

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli‘nin (IPCC) 6.000’in üzerinde bilimsel çalışmayı inceleyerek hazırladığı 1.5ºC Küresel Isınma Özel Raporu küresel çapta meydana gelen sıcaklık artışlarının insanların eylemlerine bağlı sera gazı emisyonlarıyla doğrudan ilişkili olduğunu söylüyor.

Rapor, aynı zamanda küresel ısıtmanın endüstri öncesi döneme kıyasla 1,5 santigrat derece artışın üstüne çıkması durumunda ortaya çıkacak iklim felaketleri konusunda hükümetleri uyarıyor.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.