İklim KriziManşet

Kuzey Kutbu’ndaki erimenin fotoğraflarla vahameti : Yüz yıl önce yüz yıl sonra

0
1918’de, Norveç Kutup Enstitüsü‘nden araştırmacılar, Svalbard kentindeki o zamanlar iklim değişikliğinin etkilerin maruz kalmamış Blomstrand Buzulu‘na ulaştılar ve yakındaki dağları kucaklayan devasa bir buz duvarını gösteren destansı bir fotoğraf çektiler. Fotoğrafta sadece tepeler ve sanki parmak uçlarında duruyormuş gibi görünüyordu.

Fotoğrafı bir yüzyıl ileri sardığımızda manzara kökten farklı görünüyor.  Fotoğrafçı Neill Drake, orijinal fotoğrafın çekildiği noktaya gitti ve aynı açıyı kullanarak, küresel ısınmanın Kuzey Kutbu buzullarına ne kadar zarar verdiğini gösteren, düşündürücü karşılaştırmayı belgeledi. .

Fotoğraf, orijinaliyle neredeyse yılın aynı zamanında, Kuzey Kutbu yaz mevsiminde çekildi. Bu, görüntülerden de açıkça doğrulanabiliyor, çünkü güneş yaz aylarında Kuzey Kutbu’nda her zaman ufkun üzerinde ve her gün bir kez Kutup’u çevreleyip gün boyu tam güneş ışığı sağlıyor. Bunun yanı sıra, bu noktaya yılın herhangi bir zamanında ulaşmak imkansız çünkü eskiden tekneyle seyahat edilen buzlu fiyortlar sadece yaz aylarında eriyor.

İlk rekonstrüksiyon değil

Drake o gün düzinelerce çekim yaptı. Sonuç, açı, aydınlatma ve kamera merceği açısından neredeyse mükemmel bir 1’e 1 yeniden yapılandırma oldu.

Neill Drake, Newsweek’e verdiği demeçte yaptığı çalışmayı şöyle anlatıyor: “Tüm fotoğraflarda, onu en iyi şekilde sıralamamıza yardımcı olan çok belirgin bir özellik vardı. Daha önceki fotoğraflarda fark ettiğim sağ dağ zirvesinde salıncak şeklinde kar var. Aynı pozisyonda olmaya yakın olduğumuzu bilmek için görsel ipucum buydu. Tepelerin özelliklerinden dolayı, salıncakların bazı kısımları gizlenecek veya aynı görünmeyecektir. Ardından, her iki tekneyi de orijinallerine en çok benzeyecek şekilde doğru konuma getirme meselesi haline geldi.”

Bu, Blomstrand buzulunun ilk rekonstrüksiyonu değil. İsveçli foto muhabiri Christian Åslund da geçen yüzyılın başlangıcından itibaren cesur kaşiflerin ayak izlerini takip etmiş ve bir zamanlar devasa buzulun gölgesinde kalan yalnız teknenin ikonik resmi de dahil olmak üzere arşivlerde bulduğu birçok cesur eski fotoğrafı yeniden yaratmıştı. 

Yine de bu, Drake’in kutuplara ilk yolculuğu değil. Antarktika’da rehber olarak çalışan fotoğrafçı, aşık olduğu buzlu kıtaya pek çok yolculuk yaptı ve buradaki vahşi yaşamın korunmasını teşvik etmeyi amaçlayan keşif gezilerine katıldı:

“Fotoğraflarımı bu muhteşem yerin güzelliğini göstermenin ve insanların neden korumaya değer olduğunu anlamalarına yardımcı olmanın bir yolu olarak kullanıyorum. ‘Görüş dışı, akıl dışı’ zihniyetini ortadan kaldırmaya çalışıyorum. Antarktika’nın ne kadar güzel ve bozulmamış olduğunu ne kadar çok gösterirsem, belki insanlar aklını başlarına alırlar.”

İklim değişikliğinin vahim kanıtları

Güney Kutbu’nda bir rehber olarak geçirdiği zamanda iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini de gözlemleme fırsatı bulan Drake, dünyanın en güneydeki kasabası olarak da bilinen Arjantin‘in Ushuaia kentindeki Martial Buzulu‘nu ilk kez 2016’da ziyaret etmişti. Bu buzul, şimdi neredeyse tamamen yok oldu.

Arktik, atmosferi ısıtan karbon emisyonları nedeniyle küresel ortalamanın iki katı oranında ısınıyor. Buradaki deniz buzu her eylül ayında minimuma ulaşıyor ve şu anda 1980-2010 ortalamasına göre on yılda %13 oranında azalmaya devam ediyor.

Grafik, uydu gözlemlerinden elde edilen, 1979’dan bu yana her Eylül ayındaki yıllık Arktik deniz buzunu gösteriyor.

Son 30 yılda, Kuzey Kutbu’ndaki en eski ve en kalın buz yüzde 95 oranında azaldı. Uydu kayıtları 1978’de başladığından beri, eylül ayındaki yıllık minimum Arktik deniz buzu miktarı kaybı ise yaklaşık yüzde 40.

Hem Kuzey Kutbu hem de Antarktika, dünyanın enerji sistemini soğutmaya ve gezegenin okyanuslar gibi çok fazla ısıyı emen diğer kısımlarını dengelemeye yardımcı olan dünyanın buzdolapları olarak düşünülebilir.  Çoğunlukla karla kaplı olduklarından, gelen güneş ışığının çoğu uzaya geri yansır. Bilim insanları kutuplardaki buzların erimesi halinde yansıyan güneş enerjisi gezegenin hava sisteminde kalacağı için güçlü fırtınalar, sel ve sıcak dalgaları gibi daha aşırı hava koşullarının artmasına neden olacağı konusunda yıllardır uyarıda bulunuyor.

Eriyen buzulların bariz bir sonucu ise deniz seviyelerinin yükselmesi.  Orijinal Blomstrand Buzulu fotoğrafının çekildiği zamandan beri, küresel ortalama deniz seviyesi yaklaşık 7,5 inç (19 cm) yükseldi ve daha da kötüye gidiyor.

Neill Drake’i web sitesinde ve Instagram’dan takip edebilirsiniz.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.