Kuzey Kutbu’nda erime sezonu normalden iki hafta önce başladı

Grönland'te buzulların erime mevsimi bu yıl 26 Mayıs yerine 13 Mayıs’ta başladı. Sebebi ise sıcaklıkların ilkbahar ayı için rekor seviyeye ulaşması. 

Kuzey Kutbu’nda erime sezonu bu yıl 26 Mayıs yerine 13 Mayıs’ta başladı. Sebebi ise anormal seviyedeki yüksek basınçlı hava siteminin sıcakların yükselmesine sebep olması ve sıcaklıkların  ilkbahar ayı için rekor seviyeye ulaşması.

Yapılan ölçümlerde Sibirya‘nın bazı bölümlerinin 20 derecenin üzerinde olduğu kaydedildi. Araştırmacılar, Rusya üzerindeki bu sıcak havanın kutuplar için bir otoyol yaratarak sıcaklığı kuzeyde Kuzey Kutbu’na taşıdığını söylüyor. Soğuk hava ise İskandinavya ve Kuzey Amerika’ya taşınıyor.

Sibiryada sıcaklıklar 20 dereceye ulaştı. Fotoğraf: Zack Labe

Nisan ayı ortalama sıcaklığının üzerinde

Mevcut sıcaklık artışı Kuzey Kutbu’nda ortalama sıcaklıkların üzerinde bir Nisan ayına sebep oldu. NASA tarafından açıklanan veriler ortalama sıcaklığın 0 derecenin üstüne çıktığını ortaya koydu. Geçtiğimiz Nisan ayının ortalama sıcaklığı 1951 ve 1980 yıllarındaki ortalama değerlerin 1,16 derece üzerinde gerçekleşti.

Independent’ta yer alan habere göre rekor kıran verileri değerlendiren Danimarka Meteoroloji Enstitüsü‘nden iklim bilimci Martin Stendel, “Sibirya ve Arktik’te gözlemlenen sıcaklık anormallikleri gerçekten çok aşırı. 1958 yılına dayanan bir veri setinde yaptığım inceleme sonucunda şu anki durumla karşılaştırılabilir bir veri bulamadım” dedi.

Rekor 2016 yılının

Dünyanın geri kalanı ile Kuzey Kutbu’nda olan şey arasındaki eşitsizlik, Kuzey Kutbu’nun diğer yerlerden çok daha hızlı ısındığını doğruluyor. Böylece Grönland’te buzulların erime mevsimi bu yıl 26 Mayıs yerine 13 Mayıs’ta başlamış oldu.

Erime mevsiminin başlangıcı buz tabakası üzerindeki erime oranının yüzde 5’i geçtiği üç günün ilk günü olarak kabul ediliyor. En erken erime başlangıcının rekoru 2016 yılına ait. Bu yılda erime mevsimi 11 Nisan gibi erken bir tarihte başlamıştı.

Yangınlar arttı

Sıcak havaların başka bir etkisi ise artan yangınlar oldu. Acil Durum Bakanı Evgeny Zinichev, Rusya Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı video konferansta, Rusya’nın birçok bölgesinde orman yangınlarının görüldüğü konusunda uyarıda bulundu.

Yangınların tarım alanlarında yakılan ve kontrol altına alınamayan ateşler kadar karsız geçen bir kışın da sonucu olduğunu ve şu anki sıcak havaların da bu durumu zorlaştırdığını söyledi. Rusya’da Nisan sonuna kadar 3 bin 339 yangın kaydedildi. Geçtiğimiz sene bu sayı 1960 olarak belirtilmişti.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR