İklim Krizi

Kuzey Buz Denizi, “hızla asitleniyor”

0
Kuzey Buz Denizi’nin, karbondioksit emisyonlar nedeniyle “hızla asitlendiği” bildirildi.
BBC’nin, Norveç Uluslararası İklim ve Çevre Araştırma Merkezi’nden bilim insanlarına dayandırdığı haberinde, kuzey denizlerinin özellikle yüzeye yakın sularının hızla asitlendiği belirtildi. Bölgede okyanus kimyasında geniş çaplı değişimleri izleyen bilim insanları, karbondioksit emisyonlarının şu anda durdurulması halinde bile Kuzey Buz Denizi’nin kimyasının, sanayi öncesi seviyelerine dönmesi için onbinlerce yıl geçmesinin gerektiğini söylediler.

Kuzey Buz Denizi’nde asitlenmeden, ticari değeri olan balıklar dahil olmak üzere çok sayıda canlının etkilenebileceğini belirten bilim insanları, denizlerdeki ekosistemde çok büyük değişiklikler öngörürken, bu değişimlerin ne olacağının belirsizliğini koruduğunu ifade ediyorlar.
Karbondioksit, alkalik denizleri, havadan emildiğinde daha asitli hale getiriyor. Emilim özellikle soğuk sularda daha hızlı oluyor. Tatlı suyun, karbondioksidin asitlendirici etkilerini kimyasal açıdan yok etmekte dah aaz etkin olması nedeniyle Kuzey Buz Denizi’nin, nehirlerden tatlı su akışı ve karadaki buzların erimesiyle daha savunmasız hale geldiği belirtiliyor.
Bilim insanları, İzlanda ve Barents denizlerinde 1960’lardan bu yana deniz suyu pH değerinin, her 10 yılda yüzde 0.02 oranında düştüğünü gözlemlerken, asitlenmeye bağlı kimyasal etkiler, Bering Boğazı’nda ve Kuzey Buz Denizi’nin Kanada havzasının yüzey sularında da görüldüğü kaydedildi. Dünyada okyanusların yüzey sularındaki ortalama asitlenme, Sanayi Devrimi’nden öncekinden yaklaşık yüzde 30 oranında daha yüksek.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.