İklim Krizi

Güney Kutbu’nda yeni rekor

0

Amerikan Viskonsin Medison Üniversitesi Antarktika meteoroloji programının internet sitesinde, Güney Kutbu’nda yer alan Amundsen-Scott istasyonunda hava sıcaklığının eksi 12.3 dereceye kadar yükseldiği belirtildi.

25 Aralık’ta kaydedilen rekor düzeydeki hava sıcaklığının 1978 yılında kaydedilen eksi 13.6’lık rekordan 1.3 derece daha sıcak olduğu kaydedildi.

Güney Kutbu’ndan 100 kilometre uzaklıktaki Niko ve Henry Otomatik Hava Gözlem İstasyonlarında da yeni hava sıcaklık rekorları tespit edildi.

Niko istasyonunda hava sıcaklığının, 4 Ocak 2010’daki eksi 13.9 luk rekoru geride bırakarak eksi 8.2 dereceye, Henri istasyonunda ise 5 Ocak 2010’daki eksi 14.5 derecelik rekor kırılarak eksi 8.9 dereceye yükseldiği ifade edildi. Deniz seviyesinden 2835 metre yükseklikteki ve ortalama sıcaklığın eksi 27.8 derece olduğu Amundsen-Scott istasyonunda kurulduğu 1957 yılından bu yana düzenli olarak hava sıcaklık ölçümleri yapılıyor.

Bilim insanlarına göre iklim değişikliğini “2 derecelik ortalama artışla atlatmak” için atmosferdeki karbon miktarının 350 ppm olması gerekiyor. Atmosferdeki karbon miktarı şu anda 400 ppm’yi geçmiş durumda. 2 derecelik ortalama sıcaklık artışının bile dünya ve insanlık için büyük yıkıma sebep olacağı bilinirken, uzmanlar eşik noktasının geçilerek geri besleme mekanizmalarını başlatacak “geri dönülemez” sıcaklık artışlarının gerçekleşmesi ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyorlar. Kutuplardaki sıcaklık ölçümlerinde tahayyül bile edilemeyecek rekorlar kırılması da bu ihtimalleri güçlendiriyor.

(AA, Radikal, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.