Kütahya’da arsenik değil şeker aranmış!

Vücutlarında arsenik çıktığı için hastaneye yatan gümüş işçileri, “Daha önceki tahlillerde hep kolesterol, şekere bakılıyordu” dedi.

Vücutlarında başta arsenik olmak üzere ‘ağır metal’ çıkan Kütahya’daki Eti Gümüş çalışanlarının tedavileri Ankara Keçiören Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde devam ediyor. Hastanenin kapasitesi yeterli olmadığından ağır metal oranı ‘diğerlerine göre az olanlar’ evlerine gönderildi.

Eti Gümüş A.Ş.’nin siyanürlü atık çamur havuzunda 7 Mayıs’ta meydana gelen kazanın ardından, bölgede uzun yıllardır devam eden çevre ve sağlık sorunları bir bir ortaya çıkıyor. Son yaşanan gelişmelerden biri de sağlık taramasında işçilerin vücutlarında saptanan yüksek orandaki ağır metaller.

Ankara’daki hastanede kan ve saç örnekleri verdikten sonra evine dönen işçilerden biri isyan bayrağını açmış durumda:
“Fabrikada iki yıldır çalışıyorum, daha önce de test yapmışlardı. Ancak Ankara’da öğrendik ki, bizde sadece böbrek, kalp, şeker, kolesterol gibi şeyleri araştırmışlar. Ağır metale hiçbir zaman bakılmamış.”

25 gün raporlu olduğunu belirten işçi, “Bu süre içinde yeni bir iş aramayı düşünüyorum. Geri dönmek istemiyorum. Başka bir yerde çalışmıyorum. Ne de olsa sağlık. Sağlık olmayınca hiçbir şey olmuyor. Herkes aynı şeyleri düşünüyor. Hastanede başhekim, ‘Merdivenin birinci basamağındasınız. Genç yaşlarda bunu yenebilirsiniz ancak 40’ından sonra bu sizi yıkar’ dedi. Yıkılmak istemiyorum” dedi.

Aynı işçi Eti Gümüş’te tehlikeli bir yerde çalıştığını da söyledi:
“Zaten tedirgindik. Biraz masraf edilip insan hayatı düşünülebilirdi. Fırınların orada çalışıyorduk. Duman altındaydık. Doktor, ‘Cıvayı buhar haldeyken çekmişsiniz’ diyor. Biz zaten cıvayı görüyorduk. Hatta elimizle tutmaya kalkıyorduk. Bacalar tıkandığında görüyorduk. Arkadaşlarla şakalaşıyorduk. Hadi tut filan diyorduk. Eldivenle tutuyorduk da. Bu kadar tehlikeli olduğunu bilmiyorduk. Bize eğitim verilmedi.”

Hastanede tedavisi süren başka bir işçi de raporu bittikten sonra ne yapacağını bilmiyor: “İşçi arkadaşların en büyük üzüntüsü Ankara’da iken yanımıza hiçbir şirket yetkilisinin gelmemesi oldu. Şirketin merkezi Ankara’da. Ben en riskli yerde, en son gümüşün ve ağır metallerin çıktığı yerde çalışıyorum. Bizden sonra olay bitiyor, gümüş yüzde 99.9 saflık düzeyine çıkıp İstanbul’a sevk ediliyor. 33 yaşındayım. Kimi arkadaşlar işi bırakmayı, kimi işyerinin düzeltilmesini istiyor.”

Kütahya’daki Eti Gümüş tesislerinde yaklaşık 800 işçi çalışıyor. Bir kısmı taşeron, bir kısmı da kadrolu çalışan işçiler 600-800 TL maaş alıyor. Sağlık Bakanlığı’nın talebi üzerine 800 işçiden yaklaşık 140 kişide idrar analizi yapıldı. 20 Temmuz’da sonuçları çıkan işçilerden 97’sinde normal sınır değerlerin çok üzerinde ağır metal tespit edildi. İşçilerin hastaneye gitmeleri istendi. İşçilerin tedavileri, 50 hasta kapasiteli Ankara’daki Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde devam ediyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

Hopa’da ormanı koruyan köylülere ateş açıldı: Bir kişi hayatını kaybetti

Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Cankurtaran bölgesinde yapılmak istenen mesire...

Ankara YHT garı için devlet 5 milyon kişinin daha ‘garanti’ ücretini ödedi

Devlet, Kolin, Cengiz ve Limak holdinglerin ortaklığındaki işletmeye şimdiye dek ödediği 15 milyon dolara ek olarak, geçen yıl da 410 milyon TL ödedi.

İktidarın yangın kumarı: Bütçe şişiriliyor ve harcanmıyor; kaybetmeye mahkum

Günlerdir ülkenin birçok yerinde söndürülemeyen yangınlar, yurttaşın gündeminde uçak ve helikopterler, yetersiz müdahale var. Peki yangınla mücadelede neden sınıfta kalıyoruz? Orman Politikası Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, 'İktidar bir kumar oynuyor. Başarılı olursa, ‘başarılı oldum’ diyecek ama başarılı olma şansı da yok. Kaybetmeye mahkum. Ama iktidar kaybedince de bir sorumluluğu yok ortada. Suçlu olduğunu da kabul etmiyor. Olan ormanlarımıza, halka ve geleceğimize oluyor' diyor.

İzmir’deki yangın sürüyor: ‘Çok geniş bir alanda devam ediyor’

İzmir'deki yangın devam ederken, yurttaşların yangına geç müdahalede bulunulduğu yönündeki eleştirileri de sürüyor. NASA'nın 'FIRMS' uydu haritasına göre, Karşıyaka'daki yangın an itibariyle yaklaşık 40 km2'lik (4000 hektar) bir alanda etkili olmuş durumda.

EN ÇOK OKUNANLAR