Hayvan HaklarıManşet

Kuşadası’nda, tedavileri tamamlanan 4 caretta caretta denizle buluştu

0

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, yaralı bulunan ve tedavileri tamamlanan caretta caretta cinsi 4 erkek deniz kaplumbağası, doğal yaşam alanlarına bırakıldı. Kaplumbağaların denizle buluşmasını vatandaşlar da izledi.

Çeşitli zamanlarda Kuşadası ve Didim kıyılarında yaralı olarak bulunup, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile Milli Parklar ve Doğa Koruma müdürlüğü işbirliğiyle Muğla’daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne (DEKAMER) gönderilerek tedavileri sağlanan caretta caretta cinsi 4 erkek deniz kaplumbağası, denizle buluşturuldu. Kuşadası Körfezi’nde yaralı bulundukları için yine buraya getirilen kaplumbağaların denizle buluşmasını izleyen vatandaşlar, görevlileri alkışladı.

Kamerayla kendilerini çektiler

Kaplumbağalar, yaklaşık 10 metrelik kumsalı oldukça yavaş hareketlerle geçti. Bazen görevlilerin de yardım ettiği caretta caretta’lar denizle buluştuktan sonra hızla uzaklaştı. Kuşadası’nda denizaltı fotoğrafçılığında uzman Dr. Rüştü Kirman ve ekibi, bir kaplumbağanın sırtına geçici kamera bağlayarak, denizle buluşmayı kaydetti.

DEKAMER 110 kaplumbağayı tedavi etti

DEKAMER Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Yusuf Katılmış, 4 erkek kaplumbağanın doğal yaşam alanlarına gönderildiğini belirterek, “Didim ve Kuşadası bölgesinden yaralı olarak bize geldikleri için yine bu bölgeden gönderiyoruz. Bu gönderdiklerimizle birlikte, DEKAMER’de bugüne kadar 110 deniz kaplumbağasının tedavisi tamamlandı. Kaplumbağaların kumsal üzerinde yavaş hareketleri onların sıkıntılı olduğunu göstermiyor. Erkek kaplumbağalar karaya çıkmazlar, kara ile bağlantıları, ilişkileri yoktur. Deniz içinde yaşar, deniz içinde beslenirler. Sadece dişiler yumurta bırakmak için karaya çıkarlar. O nedenle dişiler karada nasıl hareket edeceklerini ne yapacaklarını bilirler, ama erkekler nasıl hareket edeceklerini bilmezler. Bu nedenle denize daha yavaş gittiler. Denize ulaştıklarında sorun yaşamadan hızla uzaklaştılar” diye konuştu.

“Vatandaşlar duyarlı”

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise deniz ekosistemi için çok önem taşıyan dört kaplumbağanın sağlıklarına kavuşturulup, denize bırakılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Sürücü, “Kuşadası kıyılarında ve çevresindeki denizlerde vatandaşlarımızın duyarlılığı sayesinde bulduğumuz yaralı deniz kaplumbağalarını EKODOSD, Milli Parklar ve Doğa Koruma Müdürlüğü iş birliği ile DEKAMER’e gönderiyoruz. Orada tedavisi ve rehabilitasyon süreci sona eren bu dört caretta yine bu bölgeden denize bırakıldı. Deniz ekosisteminin en önemli canlıları olan carettaları koruma hem de yuvalama çalışmalarımıza devam ediyoruz” diyerek, vatandaşların yaralı deniz canlılarını gördüğünde haber vermelerini istedi.

(BirGün)

You may also like

Comments

Comments are closed.