ManşetDünyaEnerjiİklim Kriziİklim ve Enerji

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi raporu: 2021 en iyi ikinci yıl oldu

0

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) tarafından hazırlanan “Küresel Rüzgar Raporu” açıklandı.

Rüzgar endüstrisinin, COVID-19 pandemisinin ikinci yılına rağmen 2021’de şimdiye kadarki en iyi ikinci yılını yaşadığı kaydedilen raporda, Net Sıfır hedeflerine ulaşmakta ölçek büyütmek için politika atılımı gerektiği ifade edildi.

Küresel kapasite 93,6 GW artarak toplam kümülatif rüzgar enerjisi kapasitesini yıllık %12 büyümeye denk düşen 837 GW‘a getirdi. Bu kapasite dünyanın, Güney Amerika‘nın yıllık karbon emisyonuna eşdeğer bir orandaki (yılda 1,2 milyar tondan fazla) CO2’den kaçınmasına yardımcı oldu.

93,6 GW kapasite artışı, en iyi yıl olan 2020’deki yıllık rüzgar enerjisi büyüme oranından sadece %1,8 daha az. GWEC, bu veriye ilişkin, “Küresel rüzgar endüstrisinin inanılmaz esnekliğinin ve yükselişinin açık bir işareti” yorumunu yaptı.

Bununla birlikte,  dünyanın 2050 yılına kadar 1.5 derece ve Net Sıfır rotasında kalması için, bu büyümenin bu on yılın sonunda dört katına çıkması gerekiyor.

Dünyanın en büyük iki pazarı olan Çin ve ABD geçen yıl daha az yeni kara rüzgar kapasitesi kurarken (sırasıyla 30,7 GW ve 12,7 GW) diğer bölgeler rekor yıllar yaşadı. Avrupa, Latin Amerika ve Afrika ve Orta Doğu, yeni kara kurulumlarını sırasıyla %19, %27 ve %120 oranında artırdı.

2021’de Asya ve Kuzey Amerika hariç tüm bölgeler yeni kurulumları artırdı.

Rüzgar ihalesi faaliyetleri, önceki seneye göre %153 oranla yükselerek 2021’de küresel olarak 88 GW’dan fazla arttı.

Açık deniz rüzgar kapasitesi üç kat arttı

Rapora göre, açık deniz rüzgar santrali kurulumu için rekor bir yıl oldu ve  bunun güçlü bir pazar büyümesini yansıttığı ifade edildi.

2021′ yılında bir önceki seneden üç kat daha fazla (21,1 GW) açık deniz rüzgar kapasitesi eklendi, bu 2021’i açık deniz rüzgar tarihinin en iyi yılı yaparak 2021’de küresel yeni kurulumlardaki pazar payını %22,5’e çıkardı.

Çin, bu kapasitesinin %80’ini oluşturarak kümülatif açık deniz rüzgar kurulumlarını 27,7 GW’a çıkardı. Avrupa’nın toplam açık deniz rüzgar kapasitesini benzer bir düzeye getirmesinin otuz yıl aldığı sürdüğü için bunun şaşırtıcı bir büyüme olduğu belirtildi.

Karadaki rüzgar endüstrisi de yeni kurulumların daha geniş coğrafi dağılımı ile küresel olarak büyümeye devam etti.

Raporda, verilere dair şu yorumlar ve tahminler yer aldı:

  • Net sıfır taahhütlerinin küresel ivme kazandığı ve enerji güvenliğinin sağlanması için aciliyetin arttığı bir yılın ardından, küresel rüzgar endüstrisi için piyasa görünümü daha da olumlu görünüyor.
  • Mevcut politikalar çerçevesinde önümüzdeki beş yıl içinde 557 GW’lık yeni kapasitenin eklenmesi bekleniyor. Bu, 2026’ya kadar her yıl 110 GW’tan fazla yeni kurulum demektir.
  • Bununla birlikte, eğer dünya 1.5 derece ve 2050’ye kadar net sıfır için rotasında kalacaksa, bu büyümenin on yılın sonunda dört katına çıkması gerekiyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.