İklim KriziManşet

Küresel ısınmadan iç savaşa: Suriye

0

Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları(Proceedings of the National Academy of Sciences) dergisinde hafta başında yayınlanan araştırma, Suriye’de yaşanan iç savaşın iklim değişikliği ile ilişkisini ilk kez bilimsel olarak ortaya koyuyor.

Araştırma, Suriye’deki ayaklanma ile Bereketli Hilal bölgesinde insan kaynaklı küresel ısınma nedenli yaşanan kuraklık arasında bağlantı olduğunu ayrıca sürdürülebilir olmayan tarım ve çevre politikalarının da kuraklığı şiddetlendirdiğini gösteriyor.

iraqndvia_spt_200804[1]

Bereketli Hilal’de 2006-2010 yılları arasında yaşanan kuraklık (kahverengi alan) Fotoğraf: NASA

Kuraklığın sebebi insan kaynaklı iklim değişikliği

Kaliforniya Üniversitesi’nden Colin P. Kelley ve Kolombiya Üniversitesi’nden Richard Seager’ın  yürütücüleri arasında bulunduğu araştırmada bölgenin 100 yıllık  yağış, sıcaklık, deniz seviyesi, hava basıncı verileri incelenerek ulaşılan sonuca göre bölgede 2007-2010 yıllarında rekor seviyelere ulaşan kuraklığın insan kaynaklı küresel ısınmadan olma ihtimali doğal sebeplerden olma ihtimalinden 2-3 kat daha yüksek.

İç savaşın tetikleyicisi kuraklık

Araştırmacılar, yaşanan kuraklık sonucu yaklaşık 1.5 milyon insanın kırsal bölgelerden şehirlere göç etmesi ile ayaklanmanın başladığı Humus, Hama gibi şehirlerin nüfusunun % 50 oranında arttığını belirtirken aynı zamanda gıda fiyatlarının yükselmesi, işsizlik, tarım politikaları ve Irak savaşından kaçan Iraklıların da bölgeye göçmesi ile demografik yapının bozulması gibi faktörlerin ayaklanma ortamına zemin oluşturduğunu belirtiyor.

Suriye’de yaşanan ve hala devam eden çatışmalarda 200 bin insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan evlerini terketmek zorunda kaldı.

Son yıllarda yapılan araştırmalar sıcaklık yükselişlerinin ve kuraklığın çatışma riskini arttırdığı yönünde sonuçları ortaya koyarken hükümetlerin, iklim değişikliği ile mücadelede krizin bu boyutunu da dikkate alarak iklim adaptasyon politalarını geliştirmeleri gittikçe daha elzem hale gelmekte.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.