ManşetDünyaİklim Krizi

Küresel ısınma yüzünden ABD’nin deniz seviyesi 2050’ya kadar yarım metre yükselebilir

0
NASA

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve altı federal kurum tarafından hazırlanan “Amerika Birleşik Devletleri için Küresel ve Bölgesel Deniz Seviyesi Yükselişi Senaryoları” raporuna göre; Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki (ABD) deniz seviyesinin 2050’de, son 100 yıla denk bir yükseliş göstermesi bekleniyor.

Bölgesel deniz seviyesi doğrusal yükselme oranları. a: 1993 ile 2006 tarihleri arasındaki, b: 2007 ile 2020 tarihleri arasındaki, c: 1993 ile 2020 tarihleri arasındaki deniz seviyesindeki değişim oranları.

Raporda küresel iklim değişikliğinin yol açtığı deniz seviyesindeki yükselişin bugün ve gelecek yıllarda ABD için açık ve mevcut bir risk olduğu belirtildi; okyanus sularının ısınması nedeniyle deniz seviyelerinde yükselmelerin devam edeceği bildirildi.

Kıyı yerleşim bölgeleri iklim kırılgan

Ek olarak ülkede yaşayan on milyonlarca insanın, her yıl kıyılara taşındığına ve dolayısıyla kıyı sel riski altındaki bölgelerde yaşayanların sayısının arttığına dikkat çekildi. Aşırı hava olaylarının iklim değişikliği nedeniyle gerçekleştiğinin hatırlatıldığı raporda, 2050’ye kadar ABD’de denizin 25 ila 30 santim daha yükseleceği belirtildi.

‘Deniz seviyesindeki yükselme, üzerimizde’

USA Today’in aktardığına göre; NOAA’nın Ulusal Okyanus Servisi Direktörü ve ortak yazar Nicole LeBoeuf dün gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Hata yapmayın: Deniz seviyesindeki yükselme, boyumuzu aşmak üzere” dedi.

‘Deniz seviyesi eşit yükselmiyor’

Rapora göre; deniz seviyesi 1880’den beri dünya çapında yaklaşık 20 santim yükseldi, ancak her yerde eşit bir yükselme söz konusu değil. Son yüzyılda, okyanus akıntıları ve batan karalar nedeniyle bazı ABD şehirlerinde yaklaşık 30 santim ve üzerinde yükselme kaydedildi.

Dünya’nın sıcaklığı arttıkça denizler de ısınıyor. Isıyı hapseden sera gazları, daha fazla buzul ve buz tabakasının erimesine neden oluyor. Isınan su, soğuk sudan daha fazla yer kaplıyor ve bu nedenle deniz genişliyor ve yükseliyor. Bilim insanları, küresel ısınmanın deniz seviyesinde gerçekleşecek yükselmenin birincil nedeni olacağını söylüyor.

‘Tehlikede olanlar sadece kıyı bölgeleri değil’

Tehlikede olan ise sadece kıyı yerleşkeleri değil, aynı zamanda binlerce kişinin evi, havaalanları, askeri üsler, limanlar, enerji santralleri, petrol rafinerileri, köprüler ve otoyollar da buna dahil.

Biden yönetiminin Ulusal İklim Danışmanı Gina McCarthy, “Denizin yükselişiyle ilgili bu yeni veriler, başkanın dediği gibi iklim krizinin insanlık için ‘kırmızı kod’ gibi yanıp söndüğünün son kanıtıdır” dedi.

McCarthy, iklim değişikliğine neden olan sera gazlarını azaltmak için çabalarını iki katına çıkarırken aynı zamanda kıyı topluluklarının yükselen denizler karşısında daha dirençli olmasına yardımcı olmaları gerektiğine dikkat çekti.

Raporun başyazarı Ulusal Okyanus Servisi’nde görevli oşinograf William Sweet ise ABD’nin okyanus sularındaki yükselmeden en çok etkilenecek bölgelerinin Körfez ve Doğu kıyılarında olacağını, Batı Kıyısı ve Hawaii‘nin ise ortalamanın altında bir darbe alacağını söyledi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.