EnerjiDünyaManşet

Küresel ısınma nedeniyle dünya tekrar Çernobil’i yaşayabilir

0

Haber: Defne Sarıöz

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Ukrayna‘nın kuzeyindeki ormanlarda çıkan ve Çernobil nükleer santraline yaklaşan yangının söndürüldüğü duyuruldu.

4 Nisan’da girişe yasak olan bölgenin batısında başlayan yangının belli bölgelerde radyasyon seviyelerini yükselttiği görülmüştü. Yangın her ne kadar söndürülmüş olsa da, Nukleersiz.org Proje Koordinatörü ve Yeşil Gazete yazarı Pınar Demircan‘a göre bu, tehlikenin geçtiği anlamına gelmiyor. Yangın sırasında harekete geçen radyoaktif partiküllerin rüzgarın etkisiyle ekosisteme yayıldığını söyleyen Demircan, nükleer reaktörün 1986 yılında infilak etmesiyle açığa çıkan nükleer izotoplar arasında yarı ömürleri iki günden 300 bine yıla uzanan, yani etki süresi iki yüz günden üç milyon yıla kadar sürebilecek izotopların olduğunu söyledi.

Yanan muhtemelen Kızıl Orman, ancak çalılık dahi olsa, Çernobil‘den 30 km mesafede, girişe yasak olan bölgede, yarı ömrü 30 yıl olan yani 300 yıl sürecek olan radyoaktifi izotoplar var, yangın o bölgede tutunmuş olan izotopları harekete geçirdi.

Demircan, yetkililerin “riskin düşük olduğu” yolundaki açıklamalarıyla ilgili olarak ise 34 yıl önce yaşanan Çernobil faciasını hatırlattı ve “Çernobil bize yetkililerin söyledikleri ile yaşananların aynı olmadığını, özellikle radyoaktivite yaşamsal manada büyük tehlike arz ettiği için bu konularda şeffalığın olmadığını gösterdi” dedi.

‘İzotoplar, rüzgar nereye eserse oraya gidecek’

Meteorolojinin, izotopların nereye yolculuk ettiği konusunda kılavuz olduğunu belirten Demircan, rüzgarın önümüzdeki hafta sonu Kiev‘e eseceğini söyledi ve “Bu da Çernobil Nükleer Santrali’nin bulunduğu Pripyat’ın güney yönü oluyor. Daha da ilerisinde Karadeniz var, bu, Türkiye açısından riski arttırıyor” ifadelerini kullandı. 

Demircan söz konusu yangının Çernobil’de yaşanan ilk yangın olmadığını da hatırlattı ve yaşanan her yangında radyoaktif izotopların tekrar ekosisteme karışarak havadan ya da besin zincirine girererek tüm canlıların yaşamını tehdit ettiğini ve bu riskin baki olduğunu kaydetti. 

‘Söndürülemeyen yangınlar iklim değişikliğinin sonucu’

Demircan ayrıca yangının insan eliyle çıkarıldığı iddialarına da değindi ve görüntülerin Avustralya‘daki, küçük başlayıp sonradan orman yangınına dönüşen çalılık yangınlarını anımsattığını söyledi:

Oradaki yangınlar da iklim değişikliğine bağlı olarak kışın aşırı kurak yaşanan bir atmosferde başlamıştı. Şimdi Ukrayna’da da geçtiğimiz kışın normale göre çok kurak geçtiğini öğreniyoruz. Bu da demek oluyor ki, iklim değişikliği nedeniyle bu tür yangınlar artabilir.”

Dünya genelinde 417 reaktör olduğunu belirten Demircan, küresel ısınmanın tetiklediği iklim değişikliği nedeniyle artık söndürülemeyen yangınlar (wildfire) görüldüğünü söyledi. Demircan’a göre bu iki bilgi bir arada düşünüldüğünde, tüm dünyanın Çernobil’leri tekrar yaşaması gibi bir felaket senaryosu uzak değil.

 

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.