Enerjiİklim KriziManşet

Küresel deniz üstü rüzgar kurulu gücü artıyor

0

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) tarafından hazırlanan “Deniz Üstü Rüzgar Raporu 2021” başlıklı rapor yayınlandı. Rapora göre 2020 yılında küresel elektrik üretiminin yüzde 5’i deniz üstü rüzgar santrallerinden karşılandı.

Rapor, 2019’da başlayan ve etkisi halen devam eden yeni tip koronavirüs salgınına rağmen deniz üstü rüzgar enerjisi sektörünün 2020’de en iyi ikinci yılını yaşadığını belirtiyor.

İlerki yıllarda artış devam edecek

Bu ilerlemenin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği belirtilen raporda deniz üstü rüzgar enerjisi kapasitesinin 2025’te yıllık 20 gigavat artış oranını aşacağı belirtiliyor. Aynı dönemde deniz üstü rüzgar enerjisinin, toplam elektrik kurulu gücündeki payı yüzde 6,5’ten yüzde 20’ye yükselecek.

AA’nın aktardığına göre Asya pazarı, ağırlıklı olarak ekipman üretimi ve kurulu güçte öncü olurken, bunu Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika ülkeleri takip etti. Kurulu deniz üstü rüzgar gücü 2020 sonunda 6,1 gigavat artışla 35,5 gigavata yükseldi.

Fotoğraf: AA

Yeni teknolojilerle daha da büyüyecek

Raporda değerlendirmelerine yer verilen GWEC Yönetim Kurulu Üyesi Alastair Dutton, 2020 sonunda dünya genelindeki deniz üstü rüzgar kapasitesinin 35 gigavata ulaşmasının salgın şartlarına rağmen bir başarı olduğunu ifade etti.

Dutton, deniz üstü rüzgar enerjisi sektöründeki büyümenin yeni teknoloji ve yüzen rüzgar santralleri gibi uygulamalarla daha da artacağını kaydetti.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.