ManşetTürkiye

Kürecik kalkana karşı çıkıyor

0

Kürecik’te kurulması planlanan Füze Kalkanına karşı binlerce kişi kalkanın kurulacağı Karahan Gediği’nde buluştu. Kürecik’e bağlı 18 köy başta olmak üzere birçok ilçeden ve köyden gelen Malatyalılara, il dışından gelen Kürecikliler de katıldı. İsrail, NATO ve ABD karşıtı sloganların atıldığı mitingde ABD işbirlikçisi olmakla suçlanan AKP’ye de tepki vardı.

Kürecikliler Derneği’nin çağrısıyla Kürecik’te Füze Kalkanına Hayır İnisiyatifi tarafından düzenlenen mitinge Bölge illeri ve ülkenin pek çok yerinden katılım sağlandı.  Sabah saatlerinde gelen binlerce kişi, Kürecik Cemevi önünde toplanmaya başladı. Kürecik’in 18 köyü miting için tamamen boşaldı. Yaklaşık 10 bin kişi kortej oluşturarak Karahan Gediği’ndeki Çarşak Tepesini yürüdü. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blok İstanbul Milletvekili Levent Tüzel,  BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, CHP’li milletvekilleri Veli Ağbaba ve Mevlüt Aslanoğlu’nun da aralarında olduğu 15 CHP milletvekili, 68 Gençlik Önderlerinden Mustafa Yalçıner de katıldı.

FÜZE KALKANI OLMAYACAĞIZ

Mitinge Kürecikliler Derneği, Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı, BDP, SDP, EMEP, ÖDP, KESK, Özgür Eğitim Platformu, CHP, Elbistan yöre dernekleri, emek örgütü, demokratik kitle örgütü de destek verdi. Türkiye devrimci hareketinin öncülerinden Sinan Cemgil, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya, Deniz Gezmiş ve Mazlum Doğan’ın fotoğraflarının bulunduğu, “Unutmadık unutturmayacağız” yazılı pankartı taşıyan kitle, Kürtçe ve Türkçe “Füze kalkanına hayır” dövizleri açtı.

Kitlenin radarın kurulacağı yere varmasının ardından miting konuşmalarla başladı. Kürecik Kültür ve Dayanışma Derneği eski Başkanı Hüseyin Hazar, Hükümetin İsrail’e karşını olduğunu söylediğini ama diğer yandan da İsrail korumacılığı yaptığını belirtti. Füze kalkanının Kürecik’te kurulmasının bütün insanlığa karşı bir suç olduğuna dikkat çeken Hazar, “Buna geçit vermeyeceğiz” dedi. Yaşanılanların sorumlusunun AKP Hükümeti olduğunu belirten Hazar, eylemlerine devam edeceklerini söyledi. AK- EL Vakfı Başkanı İbrahim Yörük, radarın ABD’nin ve İsrail’in çıkarları doğrultusunda kurulacağını belirterek, “Bu sorun sadece Kürecik’in sorunu değil, tüm halkın, insanlığın sorunudur. Biz bu kalkana izin vermeyeceğiz” dedi.

SİNANLARIN, DENİZLERİN MÜCADELESİ SÜRÜYOR

Milletvekili Levent Tüzel, Kürecik halkının 40 yıl önce Sinan Cemgillerin verdiği mücadelenin devamcısı olduklarını belirterek, “Buradaki gençlerin hepsi birer Sinan. Bu kalkanın ne için kurulduğunu biliyoruz. Halkların kardeşliği diyerek bir arada yürümek önemlidir. Gerçekten anti emperyalist olmak önemlidir. Biz hiç bir zaman Denizlerin mücadele arkadaşları olarak ABD’ye boyun eğmedik. NATO’ya boyun eğmedik. Bundan sonra da boyun eğmeyeceğiz. Denizlere verdiğimiz söz, Sinanların mücadelesine saygımız gereği bir arada olacağız. Bu ülkeyi emperyalistlere teslim etmeyeceğiz. Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği diyoruz. AKP bölgede ABD’yi ve emperyalistleri korumak için burada kalkan inşa ediyor.AKP bizleri bölge halklarıyla karşı karşıya getiriyor” şeklinde konuştu.

Milletvekili Veli Ağbaba da Kürecik halkının boyun eğmediğini ifade ederek, “Malatya ucuz askerlik yapıp ABD’ye çekilmek isteniyor. İsrail karşıtlığı yapan AKP’nin maskesi düşmüştür. İsrail’e kafa tutan adam Kürecik’e İsrail kalkanı kurduruyor. Hem İsrail karşıtıyım diyorsun hem de Kürecik’e İsrail’e koruyacak kalkan yapıyorsun buna müsaade etmeyeceğiz” dedi.

CHP’Lİ VEKİLLERE ÇAĞRI

Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Küreciklilerin verdiği mücadeleyi selamlayarak, “Bu buluşma Türkiye’nin demokrasi ve gelecek buluşmasıdır” dedi.  Halkların birbirine düşmeyeceğini değinen Kurt, “Türkiye’de yaşayan halkların arasına nifak tohumu sokmak için İsrail’i korumak için kalkan kuruluyor” dedi. Kurt, sınır ötesi operasyona dikkat çekerek, BDP ve Blok’un buna sonuna kadar karşı olduğunu belirterek, CHP’li vekillere seslenerek, miting alanında gösterilen tavrın Meclis’te göstermeye çağırdı.

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Küreciklilerin bütün Ortadoğu halkları için konuştuğunu ifade ederek, “Bu projenin tek nedeni var. Bu proje ülkemizi emperyalistlerin cephesi haline çevirmektir. biz tarihsel bir kavganın devamcısı olarak buradayız. Bu kalkana izin vermeyeceğiz” dedi.

Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut, kalkana AKP’nin halkı emperyalistlere kalkan yapmak istediğini söyledi. AKP’nin Türkiye’nin her tarafından farklı politikaları hayata geçirmek istediğini belirten Karabulut, bunu başaramayacağını belirtti.

(Evrensel)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.