EkolojiHayvan HaklarıManşet

Kuraklıkla boğuşan Zimbabve’de ulusal parktaki filler susuzluktan ölüyor

0

55 bin üyeli fil sürüsüne ev sahipliği yapan Hwange Ulusal Parkı’nda hayvanlar açlık ve susuzluktan hayatını kaybediyor. Park yetkilileri, ‘Durum korkunç. Çaresizce yağmur bekliyoruz’ diyor.

Hwange Ulusal Parkı kapasitesinin üç katından fazla sayıda file ev sahipliği yapıyor .

Zimbabve Yaban Hayatı Ajansı, ülkenin batısındaki bir ulusal parkta en az 55 filin öldüğünü duyurdu. Zimparks adlı ajansın sözcüsü Tinashe Farawo, hayvanların Hwange Ulusal Parkı etrafındaki su deliklerinin yanında hayatlarını kaybettiğini açıkladı. Su içmek için açıldığı belirtilen bu delikler, fillerin suya erişmek için uzun mesafe kat ettiğini ortaya koyuyor.

Reuters’ta yer alan habere göre yapılan incelemeler, 55 bin üyeli fil sürüsünün yaşadığı parkta en az 55 hayvanın açlık ve susuzluktan öldüğünü ortaya çıkardı. Farawo, “Hwange ancak 15 bin fili barındırabilir. Oysa şu an 50 binden fazla filden söz ediyoruz” dedi ve ekledi: “Durum korkunç. Çaresizce yağmur bekliyoruz.”

Ajans, fillerin su içtiği deliklerin bir kısmı kuruduğu için yeni delikler açmak istiyor. Ancak bunun için gerekli finansal desteği alamıyor.

Hayvanları satışa çıkarmışlardı

Zimbabve geçmişte Hwange’nin finansal sorunları yüzünden Çin’e bebek fil satmış ve gelirin parkın giderleri için kullanılacağını açıklamıştı. Ülke 2016’da da vahşi hayvanlarını satışa çıkarmış ve potansiyel alıcılardan hayvanları kuraklıktan kurtarmasını istemişti.

Tihashe Farawo, ayrıca fillerin Hwange bitki örtüsünde büyük bir yıkıma neden olduğunu; bu durumun, insanlar ve yaban hayatı arasındaki çatışmayı da artırabileceğini belirtti. Farawo son beş yılda “insan-hayvan çatışmasında” 200 kişinin öldüğünü ve “fillerin en az 7 bin hektar mahsulü tahrip ettiğini” kaydetti.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği‘ne (IUCN) göre Afrika’daki fil sayısı son on yılda, özellikle fildişi avından dolayı 415 binden 111 bine düştü. Ancak Güney Afrika bölgesindeki diğer ülkeler gibi Zimbabve de fillerdeki nüfus fazlalığıyla mücadele ediyor.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.