DünyaManşet

Kuraklık artıyor, gıda krizi geliyor

0
ABD'nin Illinois eyaletinde bir mısır tarlası

ABD'nin Illinois eyaletinde bir mısır tarlası

Tahıl fiyatlarındaki rekor artışın dünya çapında 2007-2008’dekine benzer yeni bir gıda krizine yol açmasından endişe ediliyor.

Krizi tetikleyen başlıca etken ABD’de yaşanan ve iklim değişikliğine bağlanan ağır kuraklık. Dünyanın bir numaralı mısır, soya ve buğday ihracatçısı olan ABD, dünya piyasasındaki bu tahılların üçte birini sağlıyor.

Yaşanan ağır kuraklığın sona ereceğine dair herhangi bir işaret görülmezken, hızla artan mısır fiyatları kile başına 8,16 dolara kadar çıktı. Soya fasülyesi ise 17.17 dolara yükseldi.

Yükselen fiyatlar 30 ülkede gıda isyanlarının çıktığı 2007-2008’yi anımsatıyor.

Rabobank adlı zirai finans şirketinden Nick Higgins, kuraklığın tahıl fiyatlarına olan etkisinin 5 yıl öncekinden çok daha fazla olduğunu, ancak üreticilerin henüz fiyatları çok yükseltmediklerini söylüyor. Higgins’e göre bu kez spekülatif fiyat artışları önceki dönem kadar aşırı olmayabilir, ancak ürün hasatındaki azalma çok daha fazla.

Biyoyakıt talebi de mısır fiyatlarını artırıyor

ABD Tarım Bakanı’nın Çarşamba günü yaptığı bir açıklama ise mısır fiyatlarının daha da artmasına neden oldu. Çünkü bakan durumun biyoyakıt üretimi için konulan kotayı değiştirmeye neden olacak kadar kötü olmadığını söyledi. Bilindiği gibi biyoyakıt üretiminde mısır kullanılması bu tahılın fiyatının yükselmesine neden oluyor.

Oxfam’ın dıda politikaları danışmanı Ruth Kelly’ye göre, “ABD’de mısır hasadını düşüren sıcak dalgasıyla biyoyakıtlara yönelik küresel talebin sürekli artışı temel gıda fiyatlarını daha da artışa zorluyor.”

ABD Tarım Bakanlığı araştırmacılarından Richard Volpe, ilk önce et ve süt ürünlerinin fiyatlarının fırlamasını beklediklerini belirtiyor.

Küresel tahıl stokları henüz düşmemekle birlikte, Rusya’daki değişken hava koşulları da üretim düzeyine ilişkin endişe yaratıyor. Rusya’nın güneyinde yaşanan seller de ülkenin tahıl ihracatına etki edebilir. (The Guardian)

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.