Kuraklık, Panama kanalından gemi geçişlerinin sınırlandırılmasına neden oldu

Geçen kış ve yaz aylarında beklenen yağışların gelmemesi yüzünden Pasifik ve Atlantik okyanuslarını birbirine bağlayan Panama kanalında su seviyesi önemli ölçüde düştü, gemilerin geçişleri sınırlandırıldı.

Kıtalararası taşımacılık yapan gemilerin Atlantik ve Pasifik okyanusları arasında geçişine olanak sağlamak için inşa edilen 82 kilometrelik su yolu Panama Kanalı, iklim değişikliğinin baskısı altında.

Yaz ayları boyunca süren şiddetli kuraklık kanaldaki su seviyelerinin düşmesine neden oldu. Bu da kanalı kullanacak gemilerin kısıtlanmasına neden oldu. Yetkililer, bu durumun kanalın büyük bir gelir kaybına uğramasına neden olduğunu söylüyor.

Euronews’e konuşan kanal yöneticisi Ricaurte Vasquez duruma uyum sağlamanın gerekli olduğunu belirtti, “yoksa öleceğiz” dedi.

Yağmur suyuna bağımlı

Panama Kanalı, gemileri iki okyanusu birbirine bağlayan bir dizi kanaldan geçirmek için yağmur suyuna bağımlı. Geçen kış ve yaz dönemlerindeki yağış eksikliği, su seviyelerinin önemli ölçüde düşmesine neden olunca, kanaldaki trafik de aksadı.

Meteorologlar El Nino olgusunun kuraklığı daha da kötüleştirdiğini söylüyor.

Vasquez, kanalın bir deniz yolu olarak sahip olduğu en büyük dezavantajın, onun tatlı su ile çalışırken diğerlerinin deniz suyu kullanması olduğunu, uluslararası ticarete uygun bir rota olarak kalabilmek için başka çözümler bulmaları gerektiğini kaydetti.

1914 yılında inşa edilen kanal, şimdiye dek üstlenilen en büyük ve en zor mühendislik projelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Açılışından bu yana 900 bin geminin geçtiği Panama Kanalı, Güney Amerika’nın ucunda uzun ve tehlikeli bir yolculuk yapan gemilerin iki okyanus arasından daha ‘konforlu’ bir geçiş yapmasını sağlıyor.

Kanal trafiği 10 ay daha kısıtlanacak

Düşük su seviyeleri nedeniyle 2022 yılında kanaldan geçen günde ortalama 40 gemi 32’ye düşürüldü.

Kanalın kilitlerinden geçmek için her geminin 200 milyon litre tatlı suya ihtiyacı var. Gemilerin suda ne kadar derinde olduğunu gösteren maksimum su çekimi de 13,11 metre olarak belirlendi.

Yetkililer geçen hafta yaptıkları duyuruda, günlük gemi geçişi üzerindeki sınırlamaların 10 ay daha devam edeceğini duyurdu.

Kanalın yönetici yardımcısı Ilya Espino, Reuters‘e verdiği demeçte, “Aralık ayına geliyoruz, tatiller başlayacak ve Noel yaklaşıyor. Talep edilen tüm ürünlerin teslim edilmesi gerekiyor. Bazı müşterilerimiz Asya’da kışın gelmesi ve enerji ürünlerinin trafiği yeniden artırmaya başlaması nedeniyle endişelenerek bize başvurdu” dedi.

Vasquez, kısıtlamaların geçiş için bekleyen gemilerde birikmeye neden olduğunu ve bu yıla kıyasla 2024’te kazançlarda 200 milyon dolarlık (185 milyon Euro) bir düşüşe neden olabileceğini söyledi.

Kısıtlamaların devam etmesi halinde alternatiflerden biri, Güney Amerika‘nın ucunda anakara ile Tierra del Fuego takımadaları arasında doğal bir geçit olan Macellan Boğazı olabilir.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR