Kullan-at kültürü: “Ocean Cleanup” projesi okyanusları çöplerden kurtarabilir mi?

“Büyük Pasifik Çöp Girdabı” dünyanın en büyük çöp yığınlarından biri olarak biliniyor. Bilim insanları açık suları, deniz tabanını, kıyıları kirleten ve deniz canlıların ölümlerine yol açan plastik atıklarla mücadelede çöp yaratmamanın, çöpleri temizlemekten daha önemli olduğuna dikkat çekiyor. Okyanusları plastik çöpten arıtma iddiasıyla hayata geçirilen “Okyanus Temizliği” (Ocean Cleanup) projesinde yaşanan bir gelişme bu önlemlerin yeterliliğini bir kez daha sorgulatıyor.

Boyan Slat tarafından 17 yaşındayken icat edilen ve geçen Eylül ayında Hawaii ve Kaliforniya arasındaki bölgeyi temizleme görevine başlayan dev deniz makarnası teknik arıza nedeniyle onarımı yapılması için yeniden karaya döndü.

ABD’nin bağımsız haber radyosu NPR’ye konuşan Slat (24), “System 001” adlı aygıtın yavaş yavaş U-şeklindeki borudan dışarıya çıktığını, geçen hafta da bariyerin bir kısmının koptuğunu ve ekip arkadaşlarının, aygıtın, saniyede 10 cm daha yavaş ilerlediğini fark ettiklerini belirtti.

Slat, dalgaların çarpması sonucu oluşan yıpranma ve aşınma dolayısıyla aygıtın yapımında kullanılan malzemelerin de güçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Asıl tehdit mikro plastikler

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) raporuna göre Türkiye günde 144 ton atık ile Akdeniz’i en çok plastiğe boğan ülke. 2050’ye kadar denizlerdeki plastiğin tonaj miktarının balık miktarından fazla olacağı tahmin ediliyor. Ancak asıl tehdit miktarı rekor seviyelere ulaşan, daha küçük parçalar olan mikroplastikler. Gıda zincirinin bir parçası haline gelen bu parçacıklar, giderek daha fazla sayıda hayvan türü ve insan sağlığını tehdit ediyor. Biyoçözünür olmadığı için çevreye bırakılan plastikler yüzlerce hatta binlerce yıl kalıyor. Dünyada her yıl denizlere atılan 10 ila 20 milyon ton plastik atığın deniz ekosistemlerine verdiği ekonomik zarar ise 13 milyar dolar. Uzmanlar tüketim alışkanlıklarımızı değiştirip “kullan at” kültüründen uzaklaşarak tüketimi türetmeye dönüştürmemiz gerektiğini söylüyor.

(Yeşil Gazete, engadget.com)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ordulular kazandı: Yaylalarda maden sondajının yürütmesi durduruldu

Ordu'nun Korgan ve Perşembe yaylalarında maden sondajına karşı mücadele eden halk kazandı, İdare Mahkemesi 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

Kağıt mendiller ve tuvalet kağıtları binlerce kilometre uzaktaki yangınları nasıl körüklüyor?

Portekizli doğa koruyucuları, ülkeye Avustralya'dan getirilen ve 2 milyon dönümlük alana yayılan okaliptus plantasyonlarının orman yangınlarının yayılmasında etkili olduğu görüşünde.

Gazze’de yaşanan ekokırım geri döndürülemez boyutlara ulaştı

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de tarım alanlarının yüzde 70'i tahrip edildi, su kaynakları kirlendi, kent çöplüğe döndü.

Körfez havzasını zehirleyen Dilovası’na bir beton santrali inşaatı daha

Türkiye'nin en kirli bölgelerinden Dilovası'ndaki Çerkeşli Köyü'nün su havzasına yapılmak istenen beton santrali, vatandaşlar ve AKP-MHP hariç tüm parti temsilcilerince protesto edildi.

Kardeşimi kim öldürdü?

Ne Reşit Kibar cinayeti ne Narin Güran cinayeti ne de Ayşenur Ezgi Eygi cinayeti münferit ve tesadüf cinayetler değil. Hepsinin tetikçisi aynı.

EN ÇOK OKUNANLAR