‘Kükürt kokusuyla yaşamak istemiyoruz’: Karabağlar’da mahallenin ortasına JES kuyusu!

İzmir’in Karabağlar ilçesinde, Uzundere Mahallesi’nin orta yerinde JES kuyuları açılması planlanıyor. Mahalle halkı projeye izin vermeyeceklerini söylüyor.

İzmir’in Karabağlar ilçesine bağlı kırsal Uzundere Mahallesi’nin ortasına Jeotermal Enerji Santrali (JES) kuyusu açılması yönünde proje hazırlandığı ortaya çıktı. Adem Petrol, Termal, İnşaat, Turizm, Maden, Enerji İthalat İhracat ve Sanayi AŞ tarafından İzmir Valiliğine sunulan proje kapsamında Valilik çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporunu gerekli görmedi. Mahallenin orta yerinde bulunan 11 bin 305 ada 1 parsel için hazırlanan proje dosyası kapsamında 14 sondaj kuyusunun açılması planlanırken, ilk etapta 2 adet sondaj kuyusu açılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından izin çıktı.

Mahalleli itiraz etti, ÇED süreci başlayacak

Ancak açılacak sondaj kuyuları için öncelikle iki evin yıkılması gerekirken, ana santralin yapılacağı nokta ile 6 kuyunun bulunduğu alan ise zeytinlik alanı kapsıyor. Kurulması planlanan JES’in Uzundere Mahallesi’nin orta yerindeki zeytinlik alanında açılacak olması mahallelinin tepkisi ile karşılandı. Projeye mahalle halkının Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yaptığı itirazı üzerine şirket ÇED raporu hazırlamak zorunda kaldı. Şirketin ÇED raporu için mahalle halkı ile önümüzdeki günlerde toplantı gerçekleştirilmesi bekleniyor.

“Yaşam alanımızın tam içinde”

Evlerinin ve zeytinliklerinin yerine JES kurulmasını istemeyen yöre halkı gerçekleştirilecek toplantı öncesi tepkili. Projenin yanlış olduğunu belirten mahalle halkından Mehmet Türkeli, projenin yaşam alanlarının tam içinde olduğunu belirtti. Çıkarılacak olan suyun nerede kullanılacağını dahi bilmediklerini belirten Türkeli, “Kükürt kokusuyla, yumurta çürüğü kokusuyla yaşamak istemiyoruz. Ağaçlarımızın kurumasını istemiyoruz. Burada sıcak suyla yanmak istemiyoruz. Onun için JES’i yaşamımıza bir tehdit olarak algılıyoruz.” dedi.

(Dihaber, Evrensel)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR