ManşetYerel

‘Kükürt kokusuyla yaşamak istemiyoruz’: Karabağlar’da mahallenin ortasına JES kuyusu!

0

İzmir’in Karabağlar ilçesinde, Uzundere Mahallesi’nin orta yerinde JES kuyuları açılması planlanıyor. Mahalle halkı projeye izin vermeyeceklerini söylüyor.

İzmir’in Karabağlar ilçesine bağlı kırsal Uzundere Mahallesi’nin ortasına Jeotermal Enerji Santrali (JES) kuyusu açılması yönünde proje hazırlandığı ortaya çıktı. Adem Petrol, Termal, İnşaat, Turizm, Maden, Enerji İthalat İhracat ve Sanayi AŞ tarafından İzmir Valiliğine sunulan proje kapsamında Valilik çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporunu gerekli görmedi. Mahallenin orta yerinde bulunan 11 bin 305 ada 1 parsel için hazırlanan proje dosyası kapsamında 14 sondaj kuyusunun açılması planlanırken, ilk etapta 2 adet sondaj kuyusu açılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından izin çıktı.

Mahalleli itiraz etti, ÇED süreci başlayacak

Ancak açılacak sondaj kuyuları için öncelikle iki evin yıkılması gerekirken, ana santralin yapılacağı nokta ile 6 kuyunun bulunduğu alan ise zeytinlik alanı kapsıyor. Kurulması planlanan JES’in Uzundere Mahallesi’nin orta yerindeki zeytinlik alanında açılacak olması mahallelinin tepkisi ile karşılandı. Projeye mahalle halkının Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yaptığı itirazı üzerine şirket ÇED raporu hazırlamak zorunda kaldı. Şirketin ÇED raporu için mahalle halkı ile önümüzdeki günlerde toplantı gerçekleştirilmesi bekleniyor.

“Yaşam alanımızın tam içinde”

Evlerinin ve zeytinliklerinin yerine JES kurulmasını istemeyen yöre halkı gerçekleştirilecek toplantı öncesi tepkili. Projenin yanlış olduğunu belirten mahalle halkından Mehmet Türkeli, projenin yaşam alanlarının tam içinde olduğunu belirtti. Çıkarılacak olan suyun nerede kullanılacağını dahi bilmediklerini belirten Türkeli, “Kükürt kokusuyla, yumurta çürüğü kokusuyla yaşamak istemiyoruz. Ağaçlarımızın kurumasını istemiyoruz. Burada sıcak suyla yanmak istemiyoruz. Onun için JES’i yaşamımıza bir tehdit olarak algılıyoruz.” dedi.

(Dihaber, Evrensel)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.