İklim ve EnerjiManşet

Küçük Ada Ülkeleri Konferansı’na iklim değişikliğinin sorumluluları katılmadı

0

Geçtiğimiz hafta düzenlenen 3. BM Küçük Ada Ülkeleri konferansına Çin ve Hindistan’ın Başbakan düzeyinde katılmaması ada devletlerinin eleştirisine neden oldu. Zira iklim değişikliğinin ada devletleri üzerindeki etkilerinin konuşulduğu bu konferansa devlet düzeyinde katılmayan Çin ve Hindistan, gezegene karbon salınımı konusunda birinci ve üçüncü sırada bulunuyor.

nauru

1-4 Eylül tarihleri arasında Samoa’da gerçekleşen 3. Küçük Ada Devletleri Konferansı’nın konusu iklim değişikliğiydi. BM iklim direktörü Christiana Figueres ve WMO’dan Michel Jarraud’nun katıldığı konferansa Çin ve Hindistan’ın katılmaması tepki çekti.

Marshall Adaları Cumhuriyeti konuyla ilgili yaptığı açıklamada “iki ülkenin de katılmamasının şok edici ve hayal kırıklığına yol açıcı” olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Tony de Brum, “Şimdiye kadar iklim değişikliğiyle ilgili okuduğum tüm makaleler Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin iklim krizine etkisini ortaya koyuyor. Gelişmekte olan ülkelerden bahane değil, dayanışma bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Açıklamayı yapan Marshall Adaları’nda iklim değişikliği nedeniyle deniz seviyesi yaklaşık 210 santimetre kadar yükseldi. Beklenmeyen seller nedeniyle tehdit altında yaşayan, yükselen tuzlu su nedeniyle de tarım arazileri, dolayısıyla ekonomileri büyük zarar gören Marshall Adaları Cumhuriyeti için iklim krizi ‘yarınéın değil, bugünün sorunu olmuş durumda.

(rtcc / Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.