Hayvan HaklarıManşet

Koruma altındaki büyük camgöz köpekbalığının sonu balıkçı ağları oldu

0
köpekbalığı

İzmir’in Urla ilçesinde büyük camgöz (Cetorhinus Maximus) köpekbalığı ağlara takıldı. Korunması gereken bir tür olan büyük camgöz köpekbalığının sonu İzmir oldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 2020-2024 Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Ticari Tebliğe göre; büyük camgöz koruma altındaki türler arasında bulunuyor. Büyük camgöz aynı zamanda “güneşlenen köpek balığı” olarak da biliniyor. 

DHA’nın aktardığına göre; İskele Su Ürünleri Kooperatifi ortağı balıkçılar, 4 Aralık gecesi, Gelinkaya açıklarına ağ attı. Balıkçılar, sabah kontrol ettikleri ağlarına 10 metre boyunda ‘camgöz’ cinsi köpek balığıyla karşılaştığını aktardı. İki ton ağırlığındaki köpek balığı vinçle sahile getirildi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü‘nden Doç. Dr. Ortaç Onmuş, “Korunması gereken bir tür. Genellikle Akdeniz‘in açıklarında yaşar, kıyıya nadiren gelir. Balık sürüsünü takip edip kıyıya gelmiş olabilir. Balıklarla beslendiği için insanlara bir zararı yoktur” dedi.

Sosyal medyada o anın görüntülerini paylaşan deniz hayvanları ekoloji üzerine çalışan biyolog Dr. Mert Gökalp, “Çok yazık olmuş.. koruma altındadır, avlanması, karaya çıkartılması cezaya tabidir…” ifadelerini kullanarak şunları kaydetti:

“Bizim sularımızda ise düğün dernek gelişi kutlanması gereken bir canlı.”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Biyolog Dr. Yasin İlemin ise köpekbalığının öldürülmesine şu sözlerle tepki gösterdi:

“Dünyanın en nadirlerinden, en büyük 2. Köpekbalığı! Sadece ağzını açıp planktonları süzerek ve usulca yüzerek besleniyor. Koruma altında ve bizim balıkçılarımız onu öldürdü. Sahil Güvenlik Komutanlığı @sahilguvkom değerli komutanlarımız ile görüşüyoruz. Ceza için Takipçisiyiz!”

İlemin ayrıca, köpekbalığının inceleme ve tetkikler için İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ne teslim edildiğini belirterek ağlara takılıp öldüğü üzerinde durulduğunu paylaştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.