DoğaManşet

Koruma altındaki ayı güllerini koparmanın cezası 80 bin 465 TL

0
Fotoğraflar: DHA

Afyonkarahisar‘ın Kızılören ilçesindeki Kisra Vadisi‘nde, koruma altındaki ‘ayı gülü’ çiçekleri açtı. Halk arasında ‘kızıl gül’ olarak da bilinen ayı gülünü koparan ya da zarar verene 80 bin 465 TL ceza veriliyor.

Ayı gülü çiçeği, Kızılören’e 8 kilometre mesafedeki Kisra Vadisi’nde, 2 bölüm halindeki yaklaşık 10 bin metrekare alanda her yıl mayıs ve haziran aylarında açıyor. Küme halinde açan çiçekler, seyrine doyumsuz manzara sunuyor.

Özel koruma statüsü

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5’inci Bölge Müdürlüğü ile Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), bölgeye çiçeklerin korunması için özel koruma statüsü uyguluyor. Latince adı ‘Paeonia officinalis’ olan ayı güllerinin çoğalmasını sağlamak için kameralar ve foto kapanlar ile takip yapılıyor.

DHA’nın aktardığına göre Kızılören Belediye Başkanı Ali Erol, “Afyonkarahisar’ın Kızılören ilçesi sınırlarında yer alan Kisra Vadisi’nin belirli noktalarında her sene mayıs ayının ikinci haftasından haziranın ilk iki haftasına kadar bir aylık süreliğine tabiat harikası ile karşı karşıya. Her gülün göbeğinde bir arı var. Arılar bunun tadını alıyor. Biz de bu görselliği her yıl bir ay yaşıyoruz” dedi.

Para cezası ile korunuyor

Belediye Başkanı Erol, bu bölgeye insanların sevdikleri ile gelip keyfini çıkarması gerektiğini tavsiye ederek, “Burası birkaç yıldır Orman Genel Müdürlüğü’nün bilgisi ve koruması altında. Buraya zarar verenlere para cezası uygulanıyor. Bu şekilde korunuyor” diye konuştu.

Kızılören sakinlerinden Ali İşleyen ise “Kızılören ilçesinin en güzel noktalarından birindeyiz şu an. Bu gördüğünüz güzel çiçekleri devlet koruması altına aldı. Herkes de bunu biliyor, kimse zarar vermiyor. Bizim bir hobimiz var. Biz de dağlarda geziyoruz. Bu nedenle devlet adına bu gülleri biz de elimizden geldiği kadarıyla izliyor takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.