SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Koronavirüsün sekiz kişiyi öldürdüğü İran ile sınır kapıları kapatıldı

0

Türkiye’nin komşu ülkelerinden İran’da Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı sekize yükseldi. İran Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada vaka sayısının ise 43 olduğu duyuruldu.

Böylece İran, 2 bin 444 kişinin virüs sebebiyle öldüğü Çin’den sonra ölüm sayısının en fazla olduğu ikinci ülke oldu. Toplamda 31 eyaleti bulunan İran’da 12 eyalette eğitime ara verildi.

Sınır kapıları kapatıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ise Pazar günü yaptığı basın açıklamasında Türkiye’nin önlem amacıyla İran ile sınır kapılarını kapatacağını duyurdu: “İran’la 3 adet kara hudut kapımız mevcut: Ağrı Gürbulak, Van Kapıköy ve Hakkari Esendere. Buna ilaveten Iğdır’dan Özerk Nahçıvan Bölgesi’ne açılan Dilucu Sınır Kapısı da mevcut. Bakanlığımız bünyesinde görev yapan bilim kurulumuzun önerisiyle tavsiye kararları kapsamında sınır hareketinin azaltılması noktasında ilave tedbirlere ihtiyaç duyuldu. İran’daki tablonun giderek artış göstermesi sebebiyle komşumuzla sınırlarımızı geçici olarak kapatma kararı aldık.”

Basın açıklaması sırasında Fahrettin Koca- Fotoğraf: AA

Ulaşım tek yönlü durdu

Dışişleri, Milli Savunma, İçişleri, Ulaştırma, Ticaret ve diğer ilgili bakanlıklarla koordinasyon halinde olduklarını söyleyen Koca, “İçişleri Bakanlığı, İller İdaresi tarafından İran sınırıyla ilgili kararlar tüm valiliklere bildirildi. Uluslararası sağlık tüzüğü çerçevesinde İran’dan ülkemize yapılacak kara ve demiryolu geçişleri bugün saat 17.00 itibarıyla geçici olarak durduruldu. Tüm uluslararası uçuşlar ise saat 20.00 itibarıyla tek taraflı ve geçici olarak durduruldu. Yani İran’dan Türkiye’ye gelişler durdurulmuş oldu. Türkiye’den İran’a gidişler ise devam ediyor olacak” ifadelerini kullandı.

‘Tüm önlemler alındı’

Koca açıklamasının devamında “Türkiye’ye virüsün girmemesi adına Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği tedbirlerden çok daha fazlasını ve çok erken dönemde uygulamaya başladık. Sağlık sistemimiz bu türden salgınlarla baş edebilecek kadar güçlüdür” dedi.

Vaka tespiti durumunda uygulanacak tüm önlemlerin önceden belirlendiğini söyleyen Bakan, “Yeteri kadar antiviral ilaç, medikal malzeme gibi ihtiyaçlar depolandı, tedarik zincirlerimiz sağlam. Bu noktada endişe edecek bir durumun olmadığını söylemek istiyorum” diye konuştu.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.