SağlıkKoronavirüs SalgınıManşet

ABD’liler virüse karşı silaha sarıldı

0
Fotoğraf: Reuters

Koronavirüs ABD’de hızla yayılırken, insanlar da silah mağazaları önünde uzun kuyruklar oluşturmaya başladı. Kaliforniya, New York ve Washington gibi şu ana kadar virüsten en çok etkilenen eyaletlerde silah satışı özellikle arttı.

Los Angeles Times’ın haberine göre silah alıcıları hem toplumun durumu hakkında endişeli oldukları için hem de hükümetin ulusal acil durum sırasında silah alımlarını sınırlama ihtimalinden dolayı bu kuyruklara giriyor.

Birkaç hafta önce de virüsün Çin’de ortaya çıkmasından dolayı toplumda yükselen Asya karşıtlığından kaygı duyan Asyalı Amerikalıların silah satın almaya başladığı belirtilmişti.

Satışlarda yüzde 11 artış

Ancak, çeşitli raporlara göre, mühimmat depolamak için sakinlerinin sıraya girdiği tek eyaletler koronavirüsün yaygın görüldüğü yerler değil.  Oklahoma, Alabama, Wisconsin ve Delaware‘in satışlarında ve yüksek talepte artış olduğu görülüyor. USA Today’in bildirdiğine göre, Ammo.com 23 Şubat ve 4 Mart tarihleri ​​arasında satışlarda yüzde 11 artış kaydetti.

Pazarlama yöneticisi Alex Horsman, “İnsanların çoğunlukla politik olaylar veya ekonomik istikrarsızlık neticesinde kendi haklarının ihlal edildiğini düşünmelerinin cephane satışlarını etkilediğini biliyoruz. Ancak ilk defa satışlarda böyle bir artış yaşanmasının sebebi bir virüs” dedi.

Silah kontrol savunucuları ise ülke çapında birçok okulun kapatılması sebebiyle çocukların ve gençlerin silah bulundurulan evlerde güvende olmayacakları konusunda uyarıda bulundu.

Her gün sekiz çocuk ve genç ölüyor

Silah şiddetini önlemeyi amaçlayan Brady Kampanyası başkanı Kris Brown The Hill’e yaptığı açıklamada “Geçmişteki belirsiz veya endişe verici güncel olaylara yanıt olarak ateşli silah alımlarında artışlar gördük. Biliyoruz ki evde silah bulundurulması insanları daha güvende hissettiriyor. Maalesef doğru olan bunun tam tersi” dedi.

Güvenli olmayan depolama yöntemlerinin ev içinde “Aile Ateşi” dedikleri kasıtsız ölümlere yol açtığını söyleyen Brown, her gün yaklaşık sekiz çocuk ve gencin bu sebeple öldüğünü hatırlattı.

Vaka sayısı 4 bin 736’ya yükseldi

Worldometers tarafından paylaşılan verilere göre ABD’de bugüne kadar toplamda 4 bin 736 kovid-19 vakası görüldü. Bu vakalardan 93 tanesi ise ölüm ile sonuçlandı. 12 kişinin ise durumunun kritik olduğu belirtildi.  Başkan Donald Trump, 13 Mart Cuma günü ülke genelinde ulusal acil durum ilan ettiğini duyurdu ve insanlara evden çıkmama çağrısını yaptı ancak mekanlar hala açık.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.