Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yayınlanan uydu görüntüleri Koronavirüs sebebiyle haftalar süren karantinanın ardından Çin’deki hava kirliliğinin kayda değer ölçüde azaldığını gözler önüne serdi. Görüntülerde 1-20 Ocak ile 10-25 Şubat tarihleri karşılaştırılıyor.
NASA bu değişikliğin koronovirüsün yayılmasının önüne geçmek amacıyla alınan önlemlerin neden olduğu ekonomik yavaşlama ve fabrikaların kapatılmasıyla bağlantılı olduğunu söyledi.
Pollution monitoring satellites have detected significant decreases in nitrogen dioxide over China. There is evidence that the change is at least partly related to the economic slowdown following the outbreak of coronavirus. Learn more from @NASAEarth: https://t.co/2N9GB8hfnB
— NASA (@NASA) March 1, 2020
‘İlk kez bu kadar keskin bir düşüş yaşandı’
NASA’nın Goddard Uzay Uçuşları Merkezi’nde (Goddard Space Flight Center) çalışan hava kalitesi araştırmacısı Fei Liu, “Belirli bir olayın ardından geniş bir alanda azot dioksit seviyesinde böylesi keskin bir düşüş yaşandığına ilk kez tanık oldum” diye konuştu.
Daha önce Çin’de, 2008 krizi ve Pekin’deki Yaz Olimpiyatları sırasında hava kirliliğinde önemli düşüş kaydedilmişti. Ancak bu düşüş sadece Pekin için geçerliydi, Olimpiyat oyunları biter bitmez hava kirliliği oranı tekrar yükselmişti.
Azot dioksit araçlar, enerji santralleri ve fabrikalardan çıkan zehirli bir gaz. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, azot dioksitin solunum yolu enfeksiyonları ile akciğer rahatsızlıklarının yanı sıra bronşit ve astım belirtilerini artırdığına ilişkin çok sayıda kanıt bulunuyor.

Karbon emisyonları 100 milyon ton azaldı
Daha önce Carbon Brief tarafından yayınlanan raporda ise koronavirüs sebebiyle Çin’in karbon emisyonlarını 100 milyon ton azalttığı açıklanmıştı. Bu miktar, Şili’nin bir yıllık karbon emisyonuna denk geliyor.
İki haftalık karantina sürecindeki ölçümlere dayanan araştırmada geçtiğimiz yıl aynı dönemlerdeki karbon salımı 400 milyon ton olan ülkenin bu yıl salımlarını 300 milyon tona düşürdüğü belirtilmişti.