Koronavirüs SalgınıGündemManşetSağlık

Koronavirüs aşısı ilk kez denendi

0

Amerikalı hekimler, koronavirüse karşı koruma sağlamak amacıyla geliştirilen aşının ilk denemesini bir gönüllü üzerinde yaptı. Seattle kentindeki Kaiser Permanente Washington Araştırma Enstitüsü’nde görev yapan bilim insanları, rekor bir hızda geliştirilen aşının ilk klinik çalışmalarını Pazartesi günü başlattı.

Associated Press’in (AP) aktardığına göre, küçük bir teknoloji şirketinde operasyonlar müdürü olarak çalışan ilk deneğe bir muayene odasında aşı enjekte edildi. Üç kişinin de sırada olduğu, toplamdaysa 45 gönüllüye birer ay arayla iki doz aşı uygulanacağı bilgisi verildi.

43 yaşındaki ilk gönüllü Jennifer Haller, ‘’Hepimiz kendimizi çaresiz hissediyoruz. Bu benim açımdan bir şey yapabilmem adına muazzam bir fırsat’’ diye konuştu. İki çocuk annesi olan Haller, bu deneye katılmasının çocuklarının da olumlu karşıladığını söyledi. Haller aşı olduktan sonra odadan çıkarken gülümseyerek ‘’Kendimi harika hissediyorum’’ dedi.

Çalışmanın başkanlığını Dr. Lisa Jackson yapıyor. Sağlık yetkililerine göre virüse karşı koruyucu bir aşı üretmek en az bir ile bir buçuk yıl sürebilir.

Genç ve sağlıklı gönüllüler

Aşının test çalışmalarına genç ve sağlıklı 45 gönüllü denek katılıyor. Deneklere yapılan aşı henüz virüs barındırmıyor. Amaçlanan, denenen aşıların endişe verici hiçbir yan etki göstermediğini kontrol ederek daha geniş kapsamlı testlere uygun zemin hazırlamak.

Pazartesi günkü bu önemli gelişme aslında, aşının güvenli olduğu ve işe yarayacağını kanıtlamak için insanlar üzerinde yapılacak klinik çalışmaların başlangıcını oluşturuyor. Çalışmayı finanse eden ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden Dr. Anthony Fauci de, çalışma başarıya ulaşsa dahi, geniş ölçekte kullanılacak bir aşının hazır hale getirilmesinin 12 ila 18 ay sürebileceğini belirtti.

Çin’de klinik denemelere izin verildi

Öte yandan Çin iktidar partisine ait bir medya kanalına göre hükümet, Çin’de üretilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının klinik denemelerine başlanmasına izin verdi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.