Dünyaİklim KriziManşet

Kore Ulusal Emeklilik Fonu, yeni kömür santrallerini finanse etmeyecek

0

Kore Ulusal Emeklilik Fonu, bugün iklim krizini yönetmeye yönelik acil ihtiyacı gerekçe göstererek, yurtiçi ve yurtdışındaki yeni kömür santrallerinin inşasını finanse etmeyi durdurmayı taahhüt etti.

Ancak uzmanlar, bu açıklamanın kapsam açısından beklenenden çok daha az iddialı olduğunu belirtiyor. Benimsenen bu yeni politika, kömür madenciliği ve elektrik üretimi gibi var olan diğer kömür işletmeleri için değil, yalnızca yeni kömürlü termik santrallerin inşası için geçerli olacak.

Emeklilik Fonu Yönetim Komitesi, yeni politikaya dair ayrıntıları hazırlamak için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu ve uygulamanın aslında yılın ikinci yarısında araştırma yaptıktan sonra yürürlüğe girmesinin beklendiğini söyledi.

Dünyanın üçüncü büyük emeklilik fonu

Kore Ulusal Emeklilik Fonu, Aralık 2019 itibarıyla yönettiği 637 milyar ABD doları değerindeki varlığı ile dünyanın 3. büyük emeklilik fonu konumunda ve kömüre yüksek oranda bağımlı kalması nedeniyle uzun süredir eleştirilere maruz kalıyordu.

Norveç Devlet Emeklilik Fonu ve İngiltere Ulusal İstihdam Tasarruf Vakfı gibi büyük uluslararası fonlar ise, fosil yakıt endüstrisiyle tüm bağları kesmeye başladı.

Yakın tarihli bir rapor, Kore ulusal emeklilik fonu ve diğer finansman kuruluşlarının sponsor olduğu Güney Kore’nin kömüre dayalı elektrik santrallerinin, 1983 yılından bu yana yaklaşık 9.500 erken ölüme neden olduğunu ve sağlık ve refah harcamaları nedeniyle 16 milyar ABD doları maliyetle geldiğini gösteriyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.