Küçük Göl, yaz aylarında bölgedeki yoğun yer altı suyu kullanımı ve iklim değişikliği nedeniyle suların ısınması sonucu, suda oksijen azalmasına bağlı olarak artemia salina bakterisinin patlamalarıyla pembeye bürünüyor.
Göldeki azot ve fosfor miktarının artmasıyla mikroorganizmalarda da artış yaşandığını ifade eden Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Akköz, şunları söyledi:
“Deniz ve göllerde yaşayan alg ve siyanobakteri dediğimiz canlılar var. Bu canlıların büyük bir çoğunluğu mikroskobik gözle görülmeyen canlılar. Bu canlılar, aşırı çoğaldıkları zaman görünür hale geliyorlar. Küçük Göl’deki rengi meydana getiren siyanobakteri dediğimiz canlıların bir familyasıdır. Nostocales familyasına ait nodularia isimli üyesidir.
Belli dönemlerde sudaki azot ve fosfor girdisi yükselirse, ortam sıcaklığı ve suyun sıcaklığındaki değişiklikler bu tür organizmaların çoğalmasına neden olur. Bu çoğalma sonucunda da suyun renginde değişiklik meydana getiriyor. Bu göldeki renk değişiminde kahverengi ve sarı tonları var. Bu da nodularianın aşırı çoğaldığını gösteriyor.”

Gölde oluşan rengin mevsimsel olduğunu kaydeden Akköz, bu durumun uzun süre devam etmesi halinde suyun üzerinde kalın bir tabaka oluşturabileceğini kaydetti: ”Böylelikle suyun tabanına güneş ışığının geçişine de engel olurlar. Oradaki canlılar da fotosentez yapamaz hale gelirler. Sudaki oksijen azalmasına da sebep olur. “
Akgöz, bölgede hayvan otlatan kişilerin de bu suyu bir süre kullanmamasını uyarısında bulundu.
İlgili Haber: https://yesilgazete.org/odtuden-eymir-golu-aciklamasi-musilaj-degil-siyanobakteri/
Siyanobakteri nedir, neden oluşur?
Sucul ortamda bulunan siyanobakteri varlığının hızlıca artışı “bloom” (çiçeklenme) olarak adlandırılıyor. Ortamda fazlaca bulunmaları suyun fiziksel ve kimyasal özelliklerinde bozuşmalara neden olurken, bu bozulmalar sonucunda oluşan kirlilik de ortamda yaşayan su canlıları ve suyla temas eden insanların sağlığını da olumsuz etkiliyor.
Organik kirlenme ve ötrofikasyon (Göl gibi herhangi bir büyük su ekosisteminde başta karalardan gelenler olmak üzere, çeşitli nedenlerle besin maddelerinin büyük oranda artması sonucu, plankton ve alg varlığının aşırı şekilde çoğalması) siyanobakteriler ve toksinlerin önemli bir işareti. Arıtılmamış ve organik olarak kirlenmiş suların su kütlelerine boşaltılması ötrofikasyonun başlıca nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Ötrofikasyon ise su kalitesinin bozulmasına ve siyanobakteri oluşumuna ortam hazırlıyor.
Uzmanlar, bu durumun sudaki çözülmüş oksijen miktarını azaltarak uzun vadede su ekosisteminin ölümüne neden olabilirken, aşırı alg artışıyla birlikte kullanılabilir su kaynaklarının azalmasına da neden olabileceğini söylüyor.