Kategoriler: DünyaKadınManşet

Kongo’da 83 yardım kuruluşu çalışanı kadınlara ve kız çocuklarına cinsel istismarda bulundu

Aralarında Dünya Sağlık Örgütü‘nün (WHO) de bulunduğu çok sayıda yardım kuruluşunda çalışan 83 kişi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti‘ndeki ebola krizi sırasında kadınları ve kız çocukları cinsel istismara maruz bırakmakla suçlandı.

Suçlanan 83 kişiden 21’i Dünya Sağlık Örgütü’nde çalışıyordu. Örgüt, bu kişilerden dördünün hala bünyelerinde çalıştığını açıkladı ve o kişilerle yollarını ayıracaklarını söyledi.

‘Kadınlar seks yapmaya zorlandı’

Konuyla ilgili başlayan soruşturmanın ardından bağımsız bir komisyon tarafından 35 sayfalık bir rapor hazırlandı. Raporda onlarca kadın, kendilerine iş teklif edilmesi karşılığında seks talep edildiğini aktardı.

Aynı raporda, 2018-2020 yıllarındaki dokuz tecavüz suçlaması da yer alırken, Kongolu kadınların seks yapmaya zorlandığı, hastanelerde cinsel saldırıya uğradığı ve iki kadının hamile kaldığı kaydedildi.

Bağımsız komisyon raporunda, Dünya Sağlık Örgütü’nün cinsel taciz gibi olaylara karşı yapısal olarak hazırlıklı olmadığını ifade etti. Bunun nedeni olarak da, örgütün daha çok ebola virüsüne odaklanması gösterildi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 2 binden fazla kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Dünya Sağlık Örgütü, ebola salgınının yayılmasını engellemek için küresel çabalara öncülük etmiş ve Haziran 2020’de salgının sona erdiğini duyurmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı özür diledi

Salı günü rapor hakkında bir basın toplantısı düzenleyen WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, mağdurlardan özür diledi ve bunun “affedilemez” bir durum olduğunu kaydetti:

Sizleri korumak ve hizmet etmekle yükümlü çalışanların yaptıkları için özür dilerim. Bu kişilerin affedilmediğinden ve hesap verdiklerinden emin olmak bir numaralı önceliğim.”

WHO Afrika Yöneticisi Matshidiso Moeti de yaşanan istismarlar nedeniyle özür diledi.