Kolombiya Çevre Bakanlığı, hükümetin 2026’ya kadar 120 bin hektarlık alanı ağaçlandırma hedefini 750 bin hektara çıkardığını bildirdi.
Bakanlığın verilerine göre, Kolombiya‘daki ormansızlaşmanın yüzde 58’i, dünya üzerinde biyoçeşitlilik açısından en zengin bölgelerden biri olan Amazon‘da görülüyor.
Kolombiya’da madencilik faaliyetleri, sığır yetiştiriciliği, kereste ticareti gibi nedenlerle yasa dışı olarak kesilen ağaçlar ormansızlaşmaya yol açıyor.
Kolombiya’nın “Amazon Ormanları”na açılan kapısı olarak bilinen Caqueta bölgesinde son beş yılda 210 bin 880 hektar ormanlık alan, sığır yetiştiriciliğine alan açmak için yasa dışı yollarla yok edildi.
2021’de Caqueta, Meta, Guaviare, Putumayo, Antioquia, Narino ve Choco bölgelerinde kaybolan orman alanları 174 bin hektara ulaştı.
Barındırdığı biyolojik çeşitlilik, karbon yutağı olmaları ve yağış rejimleri üzerindeki etkileri nedeniyle orman alanları sürdürülebilir bir ekoloji ve iklim krizi açısından büyük önem taşıyor. Kolombiya’daki ormansızlaşma, Amazon Ormanlarının ‘kritik eşiğe’ giderek yaklaşması nedeniyle iklim için ciddi bir tehdit teşkil ediyor. Ayrıca orman alanlarının yeniden ağaçlandırılması ve restorasyonu, iklim kriziyle mücadele edilmesi ve net sıfır hedeflerine erişilmesi açısından anahtar bir rol oynuyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…