Kategoriler: DünyaManşet

Kolombiya’da çiftçiler ülke çapında eylemde

Kolombiyalı çiftçilerin tarımcılık ve hayvancılıkta devlet desteği talebiyle yaptıkları eylemler devam ediyor. Dün de ülke genelinde 30 ana yolu trafiğe kapatan çiftçiler eylemlerini sürdürmekte kararlı.

Çiftçiler, Kolombiya genelinde 200 bin çiftçinin çok sayıda yol kenarına kamp kurduğunu, bariyer oluşturduğunu, trafiği durdurduğunu ya da ağırlaştırdığını açıkladı. Eylemler en çok Güney Batı’daki Narino, başkent Bagota’ya gıda ulaştırmakta kullanılan Boyaca yolunda yoğunlaşıyor. Bagota ve Tunja’yı birbirine bağlayan yolda da bin dolayında çiftçi sessiz bir yürüyüş düzenledi.

Ülkenin orta kesimlerinde Cundinamarca yolu, Putumayo, Arauca, Antioquia yolları da çiftçiler tarafından bloke edildi. Bu yollarda özellikle ağır vasıtaların geçişleri hedeflenmişti.

14. günü geride bırakan eylemin, gerekli müzakereler başlamazsa devam edeceği belirtiliyor. Kolombiya genelindeki yolları trafiğe kapatan çiftçiler, çeşitli eylemler de düzenliyor.

Salı günü, şoförler, sağlık ve eğitim sektöründeki çalışanlar da çiftçilerle beraber eylemdeydi.

Edinilen bilgilere göre, şimdiye kadar onlarca eylemci ve 82 polis yaralandı. 98 eylemci de gözaltına alındı. Çiftçiler, yetkililerle müzakerelerin başlamasını, bazı ürünlere taban fiyatı konulmasını talep ediyor. Küçük çiftlik sahipleri ise toprağa rahat ulaşım ve çiftçiler için toprak rezervlerinin düzenlenmesini istiyor.

Kolombiya İçişleri Bakanı Fernando Carrillo, eylemleri durdurmaları durumunda Boyaca’daki çiftçilerle görüşmeye hazır olduklarını açıkladı. Ancak eylem organizatörleri, bölgesel görüşmeleri hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini, bir müzakere olacaksa da ulusal bazda olması gerektiğini belirtiyor. Bugün yetkililerler bir görüşmenin yapılması da bekleniyor.

(muhalefet.org)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi