ManşetYaşam

Klimalar sıcaklığı arttırıyor

0

ABD’de Arizona State Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, özellikle yaz aylarında kullanılan klimaların hava sıcaklığına etkisini somut olarak ortaya koydu. Gün boyunca kullanılan klimalar, özellikle gece saatlerinde şehirlerin sıcaklığını 1°C derece yükseltiyor.

klima

Şehirler artık 5°C  daha sıcak. Özellikle yaz aylarında artan ısının başlıca nedeni küresel iklim değişikliği olsa da trafik, elektronik sistemler, ışıklandırma, ısıtma, beton yapılar ve insanların kendisi şehirleri artık daha sıcak hale getiriyor. Sıcaklıktan kaçmak için kullanılan klimaların sıcaklığa etkisi ise yapılan bir araştırmayla ortaya çıktı.

‘Journal of Geophysical Research Atmospheres’de yayımlanan araştırma, klimaların etkisini ölçmek için Arizona’da Sonora çölünün ortasında bulunan Phoenix‘de soğutma sistemlerinin rolünü tespit etti. 10 Temmuz- 10 Ağustos arasında yapılan ölçümlerde klimalar en çok gün içinde kullanılsa da sistemlerin asıl etkisinin gece ortaya çıktığı görüldü. Şehirde gece ısısını  1°C  derece yükselten klimalar böylece klima kullanımının daha da artmasına neden oluyor.

Araştırmayı yapan uzmanlar, klimaların neden olduğu fazla ısının elektrik tüketiminde kullanılabilmesi için modeller tasarlanması gerektiğini belirtiyor. Böylece su ısıtmak gibi amaçlar için kullanılabilecek bu fazla sıcaklık yerel ısıyı da düşürebilecek. Araştırmaya göre, sadece Phoenix’te günlük 1200 Megavat elektrik tasarrufu yapılabilir.

ABD’nin yüzde 87’si klima kullanıyor. Bu oran daha sıcak çoğu ülkeye göre daha yüksek. Phoenix’de kapalı mekanları gündüz soğuk tutmak için kullanılan elektrik şehrin kullandığı elektriğin neredeyse yarısı.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.