DünyaManşet

Kırgızistan-Sincan sınırında 7.1 şiddetinde deprem!

0
Fotoğraf: CCTV / AP

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Aykol kasabası merkezli, Kırgızistan sınırında 7.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelirken, yetkililer potansiyel olarak geniş çaplı hasar uyarısında bulundu.

Çin devlet medyasının yaptığı açıklamada, Kırgızistan-Sincan sınır bölgesinde 7.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği, çok sayıda yaralı olduğu bildirildi. Ayrıca bazı evlerin de yıkıldığı aktarıldı.

Çin Deprem İdaresi‘ne göre depremin merkez üssü yerel saatle 2.09’da ve kuzeybatı Çin’in Sincan bölgesindeki Wushi ilçesinin dağlık sınır bölgesinde 22 km derinlikte meydana geldi.

Reuters‘ın haberine göre, Sincan Deprem Ajansı tarafından yapılan açıklamada, depremin merkez üssünün Wushi’ye yaklaşık 50 km uzaklıkta olduğu ve beş köyün de depremin merkez üssünün etrafındaki 20 km’lik  yarıçap içinde yer aldığı belirtildi.

Çin Deprem Ağları Merkezi’nin (CENC) bildirdiği üzere, sabah 8 itibariyle 40 artçı sarsıntı kaydedildi.

Fotoğraf: Wang Xudong / Xinhua News Agency / AP

CENC, depremin yerel saatle 02:00’den kısa bir süre sonra Aksu vilayetindeki Wushu ilçesini vurduğunu ve yaklaşık 200 kurtarma görevlisinin merkez üssüne gönderildiğini söyledi.

Guardianın aktardığına göre, altı kişinin yaralandığı ve dondurucu soğuk havada 120’den fazla evin hasar gördüğü ya da yıkıldığı bildirildi.

Henüz bir can kaybı bildirilmezken, altı kişiden ikisinin ağır, dördünün ise hafif yaralandığı belirtildi.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi hükümetinin resmi Weibo hesabından yaptığı açıklamaya göre ayrıca 47 ev yıkıldı, 78 ev hasar gördü ve bazı tarımsal araziler zarar gördü.

Depremin ardından bölgede en büyüğü 5.3 olan artçı sarsıntılar kaydedildi.

Deprem, son yıllarda devletin zorla asimilasyon ve kitlesel gözaltı kampanyasının hedefi olan Uygurların çoğunlukta yaşadığı kırsal bir bölgede meydana geldi.

Kazakistan’ın Almatı kentinde hissedilen depremin ardından dışarıya çıkan insanlar. Fotoğraf: Vladimir Tretyakov / AP

Sarsıntılar komşu ülkeler Kırgızistan ve Kazakistan‘a kadar hissedildi. Kazakistan’ın Almatı kentinde, duvarların sallanmasına ve mobilyaların yerinden oynamasına neden olan depremin ardından insanlar evlerini terk ederek sokaklara sığındı.

Xinhua, Sincan demiryolu departmanının operasyonları derhal durdurduğunu ve 27 trenin depremden etkilendiğini bildirdi.

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı depremin, Almatı’da 4 büyüklüğünde hissedildiğini açıkladı.

Hindistan‘ın başkenti Yeni Delhi‘deki yerel televizyon kanalları, yaklaşık bin 400 km uzaklıktaki şehirde güçlü sarsıntılar olduğunu bildirdi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu daha önce yaptığı açıklamada can kayıplarının olabileceğini ancak depremin meydana geldiği dağlık ve kırsal bölgede herhangi bir can kaybının yaşanmadığını bildirmişti.

Depremin merkez üssündeki Wushu ilçesi sıfırın çok altında sıcaklıklar kaydediyor.

Çin’in kuzey ve orta bazı kesimleri bu kış dondurucu soğuklar altında mücadele ederken, yetkililer kar fırtınaları nedeniyle okulları ve otoyolları birkaç kez kapatmıştı.

Aralık ayında ülkenin kuzeybatısında meydana gelen depremde Gansu eyaletinde 148 kişi ölmüş ve binlerce kişi yerinden olmuştu.

Bu deprem, güneybatıdaki Yunnan eyaletinde 600’den fazla kişinin öldüğü 2014 yılından bu yana Çin’de meydana gelen en ölümcül depremdi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.