Kirazlıyayla’da bilirkişi raporunu tanımayan mahkeme kararını Danıştay iptal etti

Danıştay, mahkemenin bilirkişi raporunun ciddiye almamasını ve ek bilirkişi raporu istememesini hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti.

Bursa Kirazlıyayla’da yapımına başlanan flotasyon ve atık tesisi için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararına açılan davayı reddeden 1’inci Bursa İdare Mahkemesi’nin kararını Danıştay 6’ncı Dairesi iptal etti.

Danıştay, mahkemenin bilirkişi raporunun ciddiye almamasını ve ek bilirkişi raporu istememesini hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti. Öte yandan Danıştay, düzeltme yolunun kapalı olduğunu belirtti.

Neler yaşandı?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde Meyra Madencilik tarafından yapımına başlanan flotasyon ve atık tesisi için çevresel etki değerlendirme ÇED olumlu kararı verilmişti.

Karara itiraz eden bölge halkı, yürütmeyi durdurma ve projenin iptali için bakanlığa dava açmıştı. Bursa 1. İdare Mahkemesi açılan dava üzerine bilirkişi heyeti atanmasına karar vermişti.

Bilirkişi raporunu tanımadı

Bölgede incelemeler yapan bilirkişi heyeti, ÇED raporunun teknik anlamda yeterli olmadığını, tesisin yerinin yanlış planlandığını tarımın, hayvancılığın ve halk sağlığının olumsuz etkileneceğini hazırladığı raporda belirtmesine rağmen mahkeme, yürütmeyi durdurma talebini reddetti.

Mahkeme kendi atadığı bilirkişilerin yurttaşlarına lehine hazırladığı raporu görmezden geldi. Danıştay mahkemenin bu tutumunu hukuka aykırı buldu ve ÇED olumlu kararının iptalini reddeden mahkemenin kararını bozdu.

‘Yürütmeyi durdurma bekliyoruz’

Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem, Birgün’den Gökay Başcan’a yaptığı açıklamada  “Çok hızlı bir şekilde yürütmeyi durdurma kararının çıkması bekliyoruz. Hem bilime hem de kanuna aykırı bir ÇED kararı vardı. Hep bunu söyledik, Danıştay’dan böyle bir karar çıktı mutluyuz. Köydeki herkes çok sevinçli. Mücadelemiz sürecek, bu karar sevindirdi” dedi.

Mahkemenin tutumunu eleştiren davanın avukatı Eralp Atabek ise şöyle konuştu: “Danıştay kararında, mahkemeye, uzmanlık olmadığı bir alanda keyfi olarak yorumlamasını ve anti tez üretmesini görevi olmadığını göstermiştir. Adli tatil sürecine girdik. Pek çok şeyi engelliyor. Su alımıyla ilgili davamızda da bu davayla birlikte olumlu gelişmeler olacağını düşünüyoruz. Bir an önce yürütmeyi durdurma kararı verilmesinin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR