EkonomiManşetSağlık

Kira ödemek için doktor olmak da yetmiyor: Hızla kira yardımı ve iyileştirme şart

0

Şiddetin, iş yükünün ve yoksullaşmanın altında ezilen doktorlar başta olmak üzere kamu personelleri evlerinin kiralarını dahi ödeyemez hale geldi.

Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, başta hekimler olmak üzere sağlık ve diğer kamu personeline, hızla kira yardımı ve iyileştirme yapılmasının gerekli olduğunun altını çizdi.

Şiddet, baskı, iş yükü artışı ve ekonomik yetersizlik hekimlik mesleğini ciddi şekilde tehdit ediyor. Yılın ilk altı ayı itibariyle yurtdışına gitmek için başvuran hekim sayısı rekor düzeyde artmış durumda.

Yaklaşık bin 200’ü aşkın hekimin yurtdışına gitmek için Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) belge almak için başvurduğu, yıl sonunda bu rakamın 3 binleri bulacağı belirtildi.

101’i pratisyen hekim olmak üzere 231 hekim yurtdışında çalışmak için gerekli olan “iyi hal belgesi”ni aldı. Temmuzda 11 dahiliye uzmanı, 12 çocuk hastalıkları uzmanı, 11 kadın hastalıkları uzmanı, 9 acil hekimi, 7 ortopedi uzmanı ve 6 ürolog iyi hal belgesini alan uzmanlar arasında dikkat çekti.

Gelecek yıllarda cerrahi, iç hastalıkları, çocuk sağlığı, anestezi, radyoloji, göz hastalıkları gibi branşlarda hekim eksikliği yaşanacağı belirtiliyor.

Beyin göçü hızla artarken ülkede kalan hekimler de ya mesleği bırakıyor ya da bırakmayı düşünüyor.

Özlem Akarken

TTB’nin açıklamasına göre; doktorlar özellikle büyük şehirlerde evlerinin kiralarını ödemekte de zorluk yaşıyor. Azalan doktor sayısı kamu sağlığını da ciddi anlamda tehdit ediyor.

Randevu bulmak oldukça güçleşirken, bazı hastanelerde çeşitli alanlarda hekim dahi bulunamaz hale gelinmiş durumda.

Konuya ilişkin SAHİM-SEN Genel Başkanı Özlem Akarken açıklamalarda bulundu:

“Bir hekim kolay yetişmiyor. Hekimler başta olmak üzere sağlık çalışanları diğer kamu personeli kira bedellerini geçmişten gelen birikimleriyle ödüyorlar. Kısacası hekim başta olmak üzere kira bedellerini zorlanarak ödeyen kamu çalışanları için kira yardımı gelmeli. Yüksek artışlar gösteren kiraları ödeyemez duruma gelen kamu personeline elzem bir şekilde iyileştirme zaruri ihtiyaçtır.”

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.