Türkiye

Kılıçdaroğlu: Şantaja boyun eğmeyeceğiz

0

15 Temmuz yemin için son tarih” diyen AKPli Mustafa Elitaş’a CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yanıt geldi: Şantajlara boyun eğmeyeceğiz. Her bedeli ödemeye hazırız.

Kılıçdaroğlu, CHP grubunun basına kapalı yapılan toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. “İnsanlık tarihi, demokrasi insan hakları ve özgürlük yolunda bedel ödeyenlerle doludur” diyen Kılıçdaroğlu, dünyada o bedel ödeyenlerin sayesinde kazanımlar elde edildiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de insan haklarının, evrensel hukukun,demokrasinin, seçme ve seçilme hakkının eksiksiz uygulanması için her bedeliödemeye hazırız. Tehdide ve şantaja asla ve asla boyun eğmeyeceğiz. Biz birdemokrasi mücadelesi, insan hakları mücadelesi veriyoruz. Seçme ve seçilme hakkının önündeki engellerin kaldırılması ve demokrasi, milli iradenin önündekiengellerin kaldırılması mücadelesi veriyoruz” diye konuştu.  CHP lideri Kılıçdaroğlu, kendilerinin “tek adamın egemen olduğuülkeyi değil, yurttaşların egemen olduğu Türkiye’yi savunduklarını” kaydetti.

‘Yurrtaşın oyuna sahip çıkmayan parti’
CHP’nin, güçler ayrılığı ilkesine inandığını, yargı vesayetine, yargı üzerindeki vesayete karşı olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, yargının bağımsız, tarafsız olması, birilerinin vesayeti altında olmaması gerektiğini vurguladı.

Kendilerine, “Sorunu çözmek için biz yargıya telefon mu edelim” denildiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hiç kimsenin, yargıya telefon etmesini istemeyiz, böyle bir talebimiz de asla olamaz. CHP, her vatandaşın verdiği oya saygılı olduğu için ve her yurttaşın oyuna sonuna kadar sahip çıktığı için bu tavrı sergiliyor. Bir vatandaşın oyu bile bizim için çok önemlidir. O vatandaşın oyu, bizim başımızın üstündedir. O vatandaşın oyuna sahip çıkacağız ki demokrasiye sahip çıkalım. Vatandaşın oyunu görmezlikten gelip, başka söylemler geliştirenler, demokrasiye ihanet ediyorlar. Bizim hedefimiz her yurttaşın oyuna sonuna kadar sahip çıkmaktır. CHP olarak şunu çok açık ve net söylüyoruz, kendi yurttaşın oyuna sahip çıkmayan, çıkamayan parti, ülkesinin çıkarlarına, demokrasiye, milli iradeye, temel hak ve özgürlüklere de sahip çıkamaz.

CHP, Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin imzaladığı, uluslararası anlaşmalara, sözleşmelere saygı duyar. Bu saygının gereği olarak, Anayasa’nın 90. maddesinin hayata geçirilmesinin uygulanmasının gerekliliğine inanır. Mademki siz uluslararası arenada saygın bir ülke olacaksınız, uluslararası sözleşme imzaladınız, bunlar iç hukukun üstünde olsun diye anayasayı değiştirdiniz, 90. maddenin gereğini yerine getirmek durumundayız. Yerine getirmediğimiz zaman, anayasayı da ihlal etmiş oluyoruz.”

“Elitaş’ın elinden tutan yok”

Kılıçdaroğlu daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mustafa Elitaş’ın devamsızlık durumunda CHP’li millletvekilleri hakkında işlem yapılabileceğine ilişkin sözlerine “elinden tutan yok” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i kutlamaya gideceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, ziyaretin bugün olacağını sanmadığını belirterek, “Sayın Başkan bir koltuğuna ısınsın bakalım” dedi.

AKP’den CHP’ye yemin için son tarih

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, and içmeyen CHP’li milletvekillerine seslenerek, “İnadı, bırakın’ diyoruz ama bunu da yapmazlarsa herhalde 15 Temmuz tarihi son tarih olur. Başkanlık Divanı bu konuyu değerlendirip karma komisyona gönderirse herhalde iş işten geçmiş olur” demişti. (Ajanslar)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.