Kılıçdaroğlu: Akkuyu devreye girerse sanayici üç kat daha pahalıya enerji alacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, enerji krizine dair değerlendirmesinde 'Önümüzdeki en ciddi tehlike Akkuyu. Sanayici enerjiyi üç kat daha pahalı kullanacak' dedi. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerjiye yatırım yapması gerektiğine de vurgu yaptı.

Türkiye‘de yaşanan doğal gaz ve elektrik kesintilerine dikkat çeken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Enerjide önümüzdeki en ciddi tehlike; pahalı Akkuyu elektriği” dedi.

Dünya Gazetesi Yazıişleri ekibiyle bir araya geldiği toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, Mersin Akkuyu’da yapımı süren nükleer santralde üretilecek elektriğin kilovat saatinin KDV hariç alım garantili 12,35 (dolar) cent olduğunu anımsattı: “Normalde dünya ortalaması bunun üçte birine yakın. Akkuyu Nükleer Santrali devreye girdiği zaman sanayici üç katı pahalı elektrik kullanacak.”

Ziyaret ettiği organize sanayi bölgelerinde durumu anlattığını ancak çok sayıda kişinin bu durumdan haberi olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Üstelik teknoloji de almıyorsunuz. Meclis’te tartışılırken çok söyledik, hiç değilse teknolojisini alalım dedik. Pahalı olacaksa niye biz Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’ni kurduk. Dışardan daha ucuz elektrik alabiliriz aslında” diye konuştu.

‘Bize güneş rüzgar lazım’

CHP lideri şöyle konuştu: “Bu uluslararası bir anlaşma, diplomasinin konusu. Biz geldiğimiz zaman bunu anlaşmanın maliyetini, bir şekilde çözmek zorundayız. Tarım ürünü ihracatıyla mı, yoksa başka bir şekilde mi onu konuşmak lazım. Yoksa bu maliyetle bizim sanayicimizin uluslararası piyasalarda rekabet etme şansı olmaz. O yüzden bir an önce çevre dostu enerjiyi kendi ülkemizde üretmemiz lazım. Güneş, rüzgar… ”

CHP liderine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez‘in  “Nükleer enerjiyi 15 yıl pahalı 65 yıl ucuz diye düşünmek lazım” cümleleri de hatırlatıldı: “Ama bu ekonomi bilmemektir. Hangi gerekçeyle bu garanti verildi bilmiyoruz. Anlaşmalar yapılırken, devlet yönetiminde siz Dışişleri Bakanlığı’nı devre dışı bırakırsanız ve onların yapması gerekeni dar bir kadroyla kendiniz yapmaya kalkarsanız, olmaz. O kadar ciddi bir çürüme var ki. Devletin liyakatli büyükelçileri monşer diye aşağılandı.”

Belediyeler güneş tarlaları kurabilir

Toplantıda Şanlıurfa ziyaretinden de bahseden Kılıçdaroğlu şunları anlattı:  “2 milyon 300 bin dönüm taşlık arazi var. Güneş tarlaları yapabilirsin. “Efendim bunu belediyeler yapamaz” niye yapamasın. Kooperatif kurarsın, belediyeler gelir bunu yapar. Şanlıurfa’nın büyükşehir belediyesi bu konuda adım atmış, ama haberleri yok. Eğer Paris İklim Sözleşmesi’ni imzaladıysanız, bu tür enerjiyi üretmek zorundasınız. Aksi halde ihracatçımız zor durumda kalır.

Yeşil Mutabakat vurgusu

CHP Genel Başkanı “Merkez Türkiye Projesi” büyüttüklerini; Trabzon ve Samsun’dan Samandağ ve Mersin’e kadar ray döşeyeceklerini, bir de maden rafinerisi kuracaklarını  söyledi:

“Mesela Hakkari’nin çinko madenini neden rafine edip, daha büyük ihracat rakamları sağlamıyoruz. Eğer Mersin ya da İskenderun Limanı’ndan ürününüzü ihraç edecekseniz, demiryoluyla olmak kaydıyla navlunu devlet ödeyecek. Lojistik maliyeti devlet rahatlıkla karşılar. İhracattan iş insanı kar edecek, gelip yeni yatırım yapacak. Katlandığınız maliyet çok düşük ama elde edeceğiniz avantaj çok fazla olacak. İhracatı teşvik bu. Uluslararası finans kuruluşlarından uygulanabilirliği yönünde rapor da alacağız.”

Projelerinin “Kanal İstanbul gibi hayali olmayacağını” vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Yeşil Mutabakatla uyum içinde ayakları yere basan bu projeyi üç aya kadar kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Yeşiller Partisi: Nükleer enerji tehlikeli ve pahalı, Akkuyu açılmamalı

Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözlerini sosyal medya hesabında değerlendiren Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı, CHP liderinin doğru bir noktayı vurguladığını ve Akkuyu’nun devreye girmesi halinde enerjinin daha da pahalıya geleceğini kaydetti.

“Sayın Kılıçdaroğlu,  işin teknolojisi ile ilgili de bir bilgi aktarımı olmayacağının da altını çizmiş. Ve şu cümle de önemli: O yüzden bir an önce çevre dostu enerjiyi kendi ülkemizde üretmemiz lazım. Güneş, rüzgar… ” diyen Urbarlı, atılması gereken adıma ilişkin de şunları söyledi: 

“Bu noktada atılması gereken ama bulunduğu yer itibariyle söylemesi zor olan bir cümle var. Yeşiller Partisi olarak biz ve eş sözcü olarak ben bunu söyleyebilirim: Nükleer teknoloji çöp, tehlikeli ve pahalı bir teknolojidir. Akkuyu açılmamalıdır. Çözüm temiz ve yenilenebilir enerjidedir.” 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘1,2 milyar insan iklim değişikliğinden dolayı yüksek risk altında’

Dünya Bankası, özellikle savunmasız ülkelerde kişi başına düşen geliri için iyileştirmenin yanı sıra, ülkelerin iklime duyarlı politikalar oluşturmasının önemine vurgu yapıyor.

İspanya benzeri görülmemiş sel felaketinin ardından kayıplarını arıyor

Şokun etkisi azaldıkça halkın, felaketin büyüklüğünü anlamayan, uyarılarda geciken, yardımları organize edemeyen yetkililere yönelik öfkesi büyüyor.

Borsada fosile yatırım finansal risk yaratıyor, öncelik yenilenebilir enerji olmalı’

BIST100 Endeksi’nin karbon riskine maruz kalma oranı yüzde 11,3 olarak açıklanan SEFİA raporunda, varlıkların piyasalardan kaynak sağlayamama riskine dikkat çekiliyor.

İspanya’nın Valencia bölgesine bir yıllık yağış bir günde düştü: En az 95 ölü

İspanya'nın doğu ve güney bölgelerinde birden bastıran aşırı yağışların ardından gelen selde çok sayıda kayıp var. Ülkede üç günlük yas ilan edildi.

Lancet: Sıcağa bağlı ölümler 2023’te yüzde 167 arttı, risk büyüyor

Raporun yazarları, net sıfır için gerekli kaynakların bulunduğunu, ancak hükümetlerin ve şirketlerin fosil yakıt yatırımlarına trilyonlarca dolar harcayarak 'yangına körükle gitmelerini' kınadı. 

EN ÇOK OKUNANLAR