ManşetDünya

Kiev’de siren sesleri, Rusya’dan ABD’ye yaptırım

0

Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgali üçüncü haftasında. Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmeler bugün de devam edecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, Rusya’nın, Ukrayna’nın NATO’ya üye olmayacağının taahhüdünü vermesi ve Donetsk, Luhansk ve Kırım’ım bağımsızlığını kabul etmesi konusundaki taleplerinde ısrarcı olduğunu söyledi. Zelenski, müzakerelerin daha ‘gerçekçi’ olduğunu ancak kararların Ukrayna’nın çıkarına olması için zaman gerektiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dün yapılan görüşmelere dair açıklamasında Ukrayna ile müzakerelerin ‘çıkmazda’ olduğunu, ve Ukrayna’nın karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler bulma konusunda ciddi bir çaba göstermediğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, savaşın başladığı 24 Şubat itibariyle Ukrayna’dan ayrılanların sayısının 3 milyonu geçtiğini açıkladı. BM Çocuk Fonu UNICEF, göçmenlerin yaklaşık yarısının çocuk olduğunu, her gün yaklaşık 70 bin, her dakika ise 55 çocuğun sığınmacı olarak gittiğini belirtti. BM, Ukrayna’da bugüne kadar 691 sivilin öldüğünü, bin 143 sivilin de yaralandığını duyurdu.

Zelenski ise sadece Mauripol kentinde 2 binden fazla sivilin öldüğünü açıkladı.Ukraynalı yetkililer dün bombardıman altındaki şehirlerden insani koridorlar aracılığıyla 29 bin kişi tahliye edildiğini, 20 bin kişinin 4 bin özel araçla Mariupol’den ayrıldığını, Sumi kentinden de Kızılhaç Örgütü tarafından sağlanan 100 otobüs aracılığıyla binlerce sivilin tahliye edildiğini açıkladı.

Mauripol belediyesi yetkilileri Rusya ordusunun sivillerin şehirden ayrılmasına engel olduklarını öne sürdü, 400 doktor ve hastayı da rehin aldıklarını söyledi.

Rus saldırıları başkent Kiev ve Mauripol’un yanı sıra, Harkov, Herson ve Odesa ve Lviv kentlerinde de devam ediyor.

Kiev’de sokağa çıkma yasağı

Ağır bombardımanların hedefi olmaya devam ettiği için Kiev’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yerel saatle dün  20.00’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı, yarın sabah 07.00’a kadar sürecek. Rusya güçleri Kiev’de dün sivil yerleşimleri vurmuş, hava saldırılarında en az beş kişinin öldüğü bildirilmişti. Rus saldırısının bu sabah da devam ettiği aktarıldı.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitsçko şehirde yalnızca sığınaklara gitmek için izin verildiğini, geri kalanlar için özel izin verileceğini belirterek “Ukrayna’nın kalbi başkentimizi savunacağız. Avrupa’nın özgürlüğünün simgesi olan Kiev’i bırakmayacağız” dedi.

Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya‘nın başbakanları, Ukrayna’ya desteklerini göstermek için dün riskli bir tren yolculuğuyla Varşova’dan Kiev’e gitti. Şafaktan sonra trenle Ukrayna sınırını geçen liderler Kiev’de sokağa çıkma yasağının başladığı saatlerde Zelenski’yi ziyaret etti. Rusya’nın işgalinden bu yana ilk kez Batılı liderler Ukrayna’yı ziyaret ediyor.

Çek lider Petr Fiala, bir tweetinde “Cesur mücadelenize hayranız. Bizim için de savaştığınızı biliyoruz. Yalnız değilsiniz, ülkelerimiz yanınızda” dedi.

Fiala, ziyaretin, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile istişare içinde düzenlendiğini belirterek BM dahil olmak üzere uluslararası kuruluşlara da ziyaretle ilgili bilgi verildiğini söyledi.

Toplantılarının ardından yaptığı açıklamada Zelenski, başbakanların hiçbir şeyden korkmayan cesur insanlar olduğunu söylerek, “Eminim böyle dostlarla, böyle komşularla ve ortaklarla gerçekten kazanacağız” açıklamasında bulundu.

Biden 800 milyon dolarlık ek yardım açıklayacak

ABD‘nin salı günü imzaladığı ve Ukrayna’ya 13,6 milyar dolarlık yardım öngören tasarının parçası olarak bugün Beyaz Saray‘ın 800 milyon dolarlık bir güvenlik yardımını duyurması bekleniyor. Önceki ABD yardımı, uçaksavar ve anti-zırh sistemlerinin sevkiyatını da içeriyordu.

Ukrayna Başbakanı Denis Şımıgal, işgalin başlamasından bu yana ülkesinin 500 milyar dolardan fazla zarar gördüğünü ve Rusya’nın savaştan sonra Ukrayna’nın restorasyonu için ödeme yapması gerektiğini belirtti.

Zelenski, gece geç saatlerde yaptığı bir video konuşmasında, “Ukrayna’nın tamamen restorasyonuna yönelik ilk adım” olduğunu söyleyerek ABD hükümetinin harcama tasarısının imzalanmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Zelenski bugün Kongre ile bir video görüşme yapacak. Ukraynalı liderin daha fazla askeri yardım istemesi ve Polonya’nın MIG savaş uçakları talebini kabul etmeyen ABD ve müttefikleri üzerinde daha da baskı kurması bekleniyor.Ukraynalı yetkililer, Zelenski’nin Kongre’ye hitap ederken, silahlı insansız hava araçları ve mobil hava savunma sistemleri de dahil olmak üzere ihtiyaç duydukları askeri teçhizatın bir listesini ABD’ye sunmayı planladığını belirtti.

Zelenski, Kanada Parlamentosu‘na yaptığı  video konuşmasında da, “Bu, Ukrayna halkını yok etme girişimidir” diyerek ve NATO’nun ülke üzerinde uçuşa yasak bölge uygulamasına yönelik çağrısını yinelemişti. Ukrayna lideri Avrupalı liderlerin Londra’da düzenlediği zirveye de telekonferans ile bağlanarak NATO’nun bazı üyelerinin Rusya saldırıları tarafından ‘hipnotize olmuş’ halde olduğunu söylemişti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkan Joe Biden‘ın önümüzdeki hafta Brüksel’deki NATO zirvesine katılmak için Avrupa’ya gideceği açıklandı. AB ülkeleri liderleriyle 24 Mart Perşembe günü buluşacağı bildirilen Biden’ın ziyaretinin ayrıntıları henüz açıklanmadı.

Rusya’dan ABD’ye yaptırım

ABD yaptırımlarına maruz kalan Rusya, ABD’li yöneticilere karşı yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Buna göre aralarında ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, eski Demokrat Başkan adayı Hillary Clinton, Savunma Bakanı Llyod Austin, CIA Başkanı William Burns, ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ında bulunduğu bazı Amerikalı diplomatların Rusya’ya girişi yasaklandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada “Bu yaptırım, ABD’nin aşırı Rusfobik politikalarının sonucudur” denildi.Amerikalı yetkililere yönelik yaptırımların, orada tuttukları tüm varlıkların dondurulmasını da kapsaması bekleniyor. Ancak pek çok üst düzey Demokrat yetkilinin bu önlemlerden etkilenmesi pek olası değil.

ABD, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana, Başkan Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dahil olmak üzere yüzlerce Rus varlığına ve şahsına yaptırım uyguladı.

Dün Beyaz Saray haber brifinginde konuşan basın sözcüsü Jen Psaki, Rus yaptırımlarının etkisiz olduğunu belirterek yaptırımları alaya aldı ve Kremlin‘in, Biden’ın adını yanlış yazdığını söyledi.

Canlı yayında protesto yapan Ovsyannikova’ya para cezası

Rusya’nın devlet kontrolündeki televizyon kanalı Channel One‘da Pazartesi akşamı canlı yayın sırasında pankart açarak savaşı protesto eden gazeteci Marina Ovsyannikova, Moskova’da çıkarıldığı mahkemede 30 bin ruble (4 bin 68 TL) para cezasına çarptırıldı.

14 saat boyunca sorgulandığını ve iki gündür uyumadığını belirten Ovsyannikova, kendisine destek olan herkese teşekkür etti.

Rusya’da savaş karşıtı protestolarda tutuklananların sayısı 14 bini geçti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.