Kiev’de protestolar büyüyor

Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Ukrayna'nın Avrupa Birliği ile yürüttüğü yakınlaşma sürecine son verip Rusya'nın etki alanına girme kararı vermesinin ardından haftasonu başlayan gösteriler, pazar akşamı itibariyle büyüyerek devam ediyor.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de başlayan gösteriler, büyüyerek devam ediyor.

Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile yürüttüğü yakınlaşma sürecine son verip Rusya’nın etki alanına girme kararı vermesinin ardından haftasonu başlayan gösteriler, pazar akşamı itibariyle büyüyerek devam ediyor.

 

Kiev'deki protestolar pazar gecesi doruk noktasına ulaştı.

İçişleri Bakanlığı’nın Kartal Birlikleri’nin (Berkut), Yanukoviç’in istifasını talep eden göstericilere gerçekleştirdiği sert ve kanlı müdahalesinin ardından Kiev Emniyet Müdürü Valeriy Koryak istifa etti. Cumartesi sabahı 04:30’da, Kiev’in “Bağımsızlık Meydanı”nda toplanmış olan AB yanlılarına düzenlenen baskın, 35 kişinin polis şiddeti nedeniyle hastaneye kaldırılmasıyla sonuçlanmıştı. Polis, ardından meydana girişleri kapatmıştı.

Bağımsızlık Meydanı 2 Aralık Pazar gecesi yine protestocular tarafından dolduruldu. Yeryüzü sofraları düzenleyen eylemciler devlet başkanı Yanukoviç’in istifasını talep ediyor. Yanukoviç, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılan AB Doğu Ortaklığı Zirvesi’nde, AB ile Ukrayna’nın imzalamayı planladığı ortaklık anlaşmasını suya düşürdüğü için eleştiriliyor.

Kiev'de "Yeryüzü Sofraları" kuruluyor.

Gösterilerde konuşan muhalif politikacılardan, dünya boks şampiyonu Vitali Kliçko, ‘Bir Avrupa ülkesinde yaşama hakkımız elimizden çalındı’ derken, Turuncu Devrim’in ismi ve Ukrayna eski başbakanı Yulia Timoşenko, hapishaneden yaptığı açıklamada “1 Aralık’ta sokaklara dökülerek yönetime hesap sormasını” istemişti.

FEMEN, Paris'te Yanukoviç'in fotoğrafının üzerine işedi.

Ukraynalı ünlü kadın aktivist örgütü FEMEN de, haftasonu Paris’teki Ukrayna Büyükelçiliği önünde gerçekleştirdiği eylemde devlet başkanı Yanukoviç’in fotoğrafının üzerine işemiş ve istifasını talep etmişlerdi.

 

(Yeşil Gazete, Milliyet, Zaman, Deutsche Welle)

 

Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

EN ÇOK OKUNANLAR