Kıbrıs’a sadece 90 km uzaklıktaki Akkuyu Nükleer Santrali projesinin Nükleer Deniz Yapıları temelinin TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı törenle atılmasının ardından Kıbrıslı nükleer karşıtları konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Kıbrıs Postası Gazetesi’nden Filiz Nalbantoğlu’nun haberine göre Nükleer santrale karşı uzun süredir mücadele veren TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’ndan Baran Bozoğlu “Şu an kaybettiğimiz bir şey olmadığını düşünüyorum. Bu sadece inşaat için deniz aşaması… Sadece Akkuyu değil Sinop’ta da bir süreç var” dedi.
Kıbrıs Türk Çevre Mühendisleri Odası Başkanı ve Nükleer Hayır Platformu üyesi Nilden Bektaş ise Baran Bozoğlu ile paralel düşündüğünü deniz temelinin atılmasının her şey bitti anlamına gelmediğini belirterek Kıbrıs’ın karar verme sürecine dâhil olmayışını büyük bir haksızlık olarak niteledi.
“Bu beklenen bir şeydi” diyen Bektaş santral yapımının 10 yıl devam edecek bir süreç olduğunu ve bunu önlemek için uzun bir zaman olduğunu ifade etti. Platform olarak büyük bir mücadele içinde olduklarını söyleyen Bektaş, Ocak ayında yapılan panele atıfta bulunarak, nükleer santral kurulması durumunda ciddi sıkıntılar yaşanacağını söyledi.
Akkuyu ile ilgili hazırlanan ÇED raporundan da bahseden Bektaş “ÇED raporunda yapılan sahtekarlıklar ortaya çıktı. Raporu inceleyen uzmanlar bilimsellikten uzak olduğunu savunurken arkasından da sahte imzalar ortaya çıktı” dedi.
25 nisanda Çernobil’in yıldönümü nedeniyle saat 14.00’te Selimiye Meydanı’nda etkin katılımlı ‘nükleere hayır’ etkinliği düzenleneceğini söyleyen Bektaş, burada bir kez daha nükleere neden hayır denileceğinin de anlatılacağını söyledi.
Bektaş son olarak sözlerini şöyle tamamladı; “Biz burada sivil toplum olarak çok fazla şey yaptık ama gerek hükümetin gerek cumhurbaşkanının bize sahip çıkması adım atması gerekiyor. Yetkili mercilerin anlattığımız bu bilimsel veriler ışığında adım atması gerekiyordu. KOP sürecinde bile bu kadar etkin olunabildiyse bu süreçte de olunabilir”
(Kıbrıs Postası)