ManşetEkoloji

Kepçeyle aldığını kaşıkla verdi: 11 ildeki 14 bin dönüm, ‘yayla alanı’ olmaktan çıkarıldı

0
Giresun'da bir yayla. Fotoğraf: Az Gezmiş

Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan karara göre 11 ilde toplamda tam 14 milyon 92 bin 800 metrekarelik (14 bin 92 dönüm) alan “yayla alanı” olmaktan çıkarıldı.

Bazı STK’lar tarafından kararın inşaat ve turizm projelerine olanak sağlamak için verildiğine sair eleştirileri Meclis gündemine getiren İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, karardan etkilenen bölgelerin ne amaçla kullanılacağına yönelik soru önergesini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a iletti. Önergede, karardaki kamu yararının ve devlet menfaatinin ne olacağı soruları da yer aldı.

11 ildeki alanlar imara açılabilecek

Yayımlanan listede Adana’dan 9, Artvin’den 1, Bolu’dan 3, Erzurum’dan 7, Eskişehir’den 3, Giresun’dan 35, Kahramanmaraş’tan 20, Kastamonu’ndan 1, Konya’dan 35, Kütahya’dan 7 ve Trabzon’dan 5 alan bulunuyor.

Söz konusu alanlar, 6831 sayılı Orman Kanununun 17’nci maddesine dayanarak ‘yayla alanı’ olmaktan çıkarıldı. Bu maddede şu ifadeler yer alıyor:

Savunma, ulaşım, enerji, haberleşme, su, atık su, petrol, doğalgaz, altyapı, katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesislerinin; baraj, gölet, sokak hayvanları bakımevi ve mezarlıkların; Devlete ait sağlık, eğitim, adli hizmet ve spor tesisleri ile ceza infaz kurumlarının ve bunlarla ilgili her türlü yer ve binanın Devlet ormanları üzerinde bulunması veya yapılmasında kamu yararı ve zaruret olması halinde, gerçek ve tüzel kişilere bedeli mukabilinde Çevre ve Orman Bakanlığınca izin verilebilir.

11 bölgede Kesin Korunacak Hassas Alan

Öte yandan aynı gün içerisinde Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı imzalı bir kararnamede ise  Şırnak, Van, Osmaniye, İzmir, Bitlis, Muğla, Adana, Muş ve Konya’da 11 bölge, Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescil ve ilan edildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.