Dünyaİklim KriziManşet

Kenya’da kuraklıktan ölen hayvanlar güneş altında çürüyor

0

Kenya’nın Pokot ilçesinden bir iklim kampanyacısı olan Kevin Mtai Kenya’da etkili kuraklık nedeniyle arazide çürüyen sığırları gösteren bir video çekti.

İklim krizinin neden olduğu kuraklık hakkında konuşan Mtai “Kenya’da daha az karbon salımı yaptık ama en ağır bedeli ödeyen biziz. Şu anda ülkemde bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Hayvanlar ölüyor, insanlar İklim Krizi yüzünden acı çekiyor” ifadelerini kullandı.

Yağmursuz iki mevsim

Independent Türkçe’nin haberine göre Doğu Afrika ülkesi Kenya‘da iki mevsimdir yağmur yağmadı. Bu durum haneleri yeterli gıda ve sudan mahrum bırakıyor.

Kuraklık aynı zamanda çiftlik hayvanlarının otlaklarını yok ederek ülke genelindeki çoban topluluklarına büyük zarar verdi.

Eylül’de Nairobi ve yardım kuruluşları 10 ilçeden 2,1 milyon kişinin kuraklıktan etkilendiğini tahmin etmişti. Yardım kuruluşlarının bildirdiğine göre sayının bu ay 2,4 milyona çıkması bekleniyor.

‘Daha yaygın hale gelecek’

Uzmanlar küresel ısınmaya en az katkıda bulunan fakat bundan en çok zarar görecek olan Afrika’da bu tür iklim şoklarının daha yaygın hale geleceği uyarısında bulunuyor.

Doğu Afrika Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi’nin icra direktörü Workneh Gebeyehu geçen ay “Bunu yok etmeyi başardığımızda sığınacağımız yedek bir gezegenimiz yok” demişti.

Dünya Gıda Programı’nın Lodwar merkezli politika yetkilisi Gabriel Ekaale, Sky News’e “Turkana ilçesindeki nüfustan yaklaşık 600 bin kişinin gıda veya para yardımına ihtiyacı olduğu tahmin ediliyor” açıklamasını yaptı.

Psikoposlardan yardım çağrısı

Vatican News’in haberine göre Kenya’nın Katolik Piskoposları bu hafta Nairobi’de bir araya gelerek ülkenin Katolik mensuplarından şiddetli kuraklıktan etkilenen bölgelere yiyecek bağışlamalarını istedi. Piskoposların yayımladığı açık mektupta şu ifadeler yer aldı:

Ülkemizin birçok yerinde sık sık yaşadığımız kuraklıkların küresel iklim değişikliği ve çevresel bozulmanın bir sonucu olduğu netlik kazanıyor.

Burada, Kenya’da, kalkınma modelimiz çevremizi bozma ve doğal kaynaklarımızı tüketme kültürüne yol açmış gibi görünüyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.