Kenya’da iklim değişikliği nedeniyle artan şiddetli yağışlar çevre felaketine yol açıyor

Yazar:
Yeşil Gazete

Kenya‘da aşırı hava koşulları şiddetini sürdürüyor. Kenya ordusu, seller nedeniyle mahsur kalan yüzlerce kişiyi tahliye etmek için çabalarını artırdı. Ekim ayında başlayan yağışlar nedeniyle yüzlerce kişi hayatını kaybederken, afetten milyonlarca kişi etkilendi.

Bilim insanları Aralık ayı içerisinde yaptıkları açıklamalarda insan kaynaklı iklim değişikliğinin Kenya’daki yağmurların şiddetini iki katına çıkardığını doğruladı.

Kenya Meteoroloji Departmanı‘nın baş meteoroloğu Joyce Kimutai, Dünya Hava Durumu Öznellik çalışmasının baş yazarı olarak, gezegeni sürekli ısıtmanın tehlikelerini ve insanlığın emisyonları azaltma ihtiyacını vurguladı. Kimutai, “Gezegen bize ‘Beni sürekli ısıtıyorsunuz ve bu ısıyı atmanın başka bir yolu yok’ diyor” dedi. Aynı zamanda Imperial College London‘da araştırmacı olan Kimutai, hastalıklara ve kaybedilen geçim kaynaklarına da dikkat çekti

Kuzey Kenya’daki on binlerce kişi seller nedeniyle hayvanlarını, tarım arazilerini ve evlerini kaybetti. Mercy Corps‘un Afrika Bölge Direktörü Melaku Yirga, “Kenya, Somali ve Etiyopya‘da tanık olduğumuz olay, zaten kırılgan olan insani duruma bir başka yıkıcı darbe” dedi.

Kenya’nın yeni cumhurbaşkanından iklim taahhütü: 2030’a kadar adil geçiş

Somali, Etiyopya ve Tanzanya’da da seller can alıyor

Kenya Meteoroloji Departmanı, yağışların yeni yıla kadar devam edeceği konusunda uyarıda bulundu. Düşük alanlarda ve sel riski olan bölgelerde yaşayan insanlara tahliye olmaları tavsiye edildi. Mandera kasabasında yaşayan 65 yaşındaki Gabey Aliow Issak, “Yağmurdan ve sel sularından kaçarken düştüm ve elimi kırdım. Olaydan sonra ailem ve ben buraya yer değiştirme kampına geldik” dedi.

Kenya, bu durumdan etkilenen tek ülke değil. Komşu Somali‘de, 2023’ün Aralık ayında 110 kişi hayatını kaybetti ve 1 milyondan fazla kişi yerinden edildi. Etiyopya‘da ise 27 Kasım itibarıyla 57 kişi hayatını kaybetti ve 600 binden fazla kişi yerinden edildi. Tanzanya‘da ise kuzeydeki şiddetli seller ve heyelanlar sonucunda en az 68 kişi öldü ve 100 kişi yaralandı.

Himalaya sel felaketinin yol açtığı hasar, yeni uydu görüntüleriyle ortaya çıktı

Kenya’nın büyük bir kısmı ülke çapındaki üçüncü güç kesintisiyle karanlığa gömüldü. Britanya Yüksek Komiseri Neil Wigan, geçen yıl ağır bir kuraklık yaşayan Mandera İlçesi’ni ziyaret etti ve “İklim değişikliği, dünyadaki herkesi etkileyen en büyük sorunlardan biri ancak Kuzey Kenya gibi yerlerde etkileri çok net görülüyor” dedi.

İklim değişikliğinin yağmurun sıklığını ve şiddetini artırdığı belirtiliyor. Doğu Afrika’da Ekim-Aralık “kısa yağışlar” mevsimi, iki doğal iklim olayı El Niño Güney Salınımı (ENSO) ve Hint Okyanusu Dipolü (IOD) tarafından etkileniyor. Bu yıl, her iki olay da şiddetli yağış olasılığını artırdı.

Küresel ısınma yağışların şiddetini iki katına çıkardı

Araştırmacılar, bu yılki mevsimin nasıl etkilendiğini değerlendirmek için Kenya, Etiyopya ve Tanzanya’dan hava verilerini ele aldı ve iklim modeli simülasyonlarını kullandı. Yaklaşık 1,2 Santigrat derece ısınmış olan günümüz iklimiyle, daha soğuk olan endüstri öncesi iklimi karşılaştırdılar. Yağışın büyüklüğünün küresel ısınma nedeniyle neredeyse iki katına çıktığı bulundu. Bilim insanları ayrıca, IOD’nin yoğunluğa neredeyse eşit derecede katkıda bulunduğunu da belirtti.

Bu bulgular, fosil yakıtların, çoğunlukla zengin ülkeler tarafından yakılmasının, savunmasız nüfuslar üzerindeki etkisini gösteriyor. Dünya giderek daha fazla iklimsel uç nokta yaşıyor ve sera gazı emisyonları rekor seviyelere yükselmeye devam ediyor. Dünya Meteoroloji Örgütü, 2023’ün muhtemelen kayıtlara geçen en sıcak yıl olacağını ve daha endişe verici iklim olaylarına karşı tetikte olunması gerektiğini ifade ediyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024