TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, CHP’den Çankaya Belediye Başkanlığı’na aday oldu. Candan adaylık için görevinden istifa etti.
Artı Gerçek – TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Çankaya Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıkladı. Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanlığı’ndan aday olmak için istifa etti. Odada yeni görev dağılımı ise ilerleyen günlerde yapılacak.
Aday olup seçilirse Çankaya’nın ilk kadın ve mimar belediye başkanı olacak
Karakuş Candan, istifa dilekçesinde şunları söyledi:
“Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı olarak, Cumhuriyet’in Başkentinin korunması, sağlıklı kentleşme politikaları ve nitelikli mimarlık mücadelesinde, bana vermiş olduğunuz sorumluluğu her hal ve şart altında bayrağı yere düşürmeden onurla taşıdım. Atatürk Orman Çiftliği mücadelesinden Kaçak Saray’a, Saraçoğlu Mahallesi’nden, İller Bankası’na kadar Cumhuriyetin mimarı mirasını koruma ve daha iyi bir mimarlık ve sağlıklı kent mücadelesinde verdiğiniz destek en büyük enerjimdi, öyle de olmaya devam edecek. Mücadele hepimizi büyüttü, Anadolu’nun her köşesinde, sokağın her metrekaresinde verdiğimiz mücadele bizi halkla buluşturdu, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde birlikte yarattığımız başarı öyküsünü oluşturdu.
Bugüne kadar bana verilen görevlerden, sorumluluklardan kaçmadım, kaçmam da. Yerel yönetimlerde sorumluluk alma iddiasını ortaya koymam gerektiğine dair pek çok yerden, meslektaşlarımdan, halktan gelen taleplerle bu yerel yönetim seçimlerinde gösterilen teveccüh bana verilen yeni bir görevdi.
Bu görev meslek ortamımız adına, 1970’li yıllarda Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanlığı’nın ardından toplumcu belediyeciliğin Ankara’daki temsilcisi olan Vedat Dalokay’dan sonra yeni bir deneyim olma potansiyelini içeriyor. Bunu denemekten uzak durmak olmazdı. Bu nedenle onurla taşıdığım Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanlığı’ndan, Cumhuriyet’in 100. yılında Cumhuriyet’in kalesi Çankaya’ya, Çankaya Belediyesi’ne, ilk kadın ve ilk mimar belediye başkanı olmak için ayrılıyorum.”
Atatürk'ün Cumhuriyeti korumak ve geliştirmek için, Cumhuriyet'in ilanından önce kurduğu Atatürk'ün Partisi Cumhuriyet Halk Partisi'nden , Cumhuriyet’in 100.yılında Cumhuriyet’in kalesi Çankaya’ya, Çankaya Belediyesi’ne, ilk kadın ve ilk mimar belediye başkanı olmak için 2014… pic.twitter.com/c6dxQ5jFdE
— Tezcan KARAKUŞ CANDAN #MustafaKemalinMemuru (@tezcandan) November 30, 2023
Tezcan Karakuş Candan kimdir?
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Başkanlığını bugüne dek yürüten Tezcan Karakuş Candan, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden 1989 yılında mezun oldu. 1990–1991 yılında ODTÜ bina bilgisinde yüksek lisansa devam etti. 2013 yılında Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmalarında yüksek lisansını tamamlayarak Latin Amerika Uzmanı oldu. Ankara Üniversitesi Kent ve Çevre Bilimlerinden, doktora dersleri aldı. Anadolu Üniversitesinde Radyo Televizyon programcılığı bölümüne devam ediyor.
Çankaya Yerel Gündem 21 Genel Sekreterliği, Tarihi Kentler Birliği koordinatörlüğü yaptı. Dünya Sağlık Örgütü, Çankaya Sağlıklı Kentler Proje ofisinde görev aldı. Çankaya Belediyesinde TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri kapsamında birlikte Küçük Kara Balık’la Bilim ve Sanata Yolculuk Projesini yürüttü. TÜBİTAK Sivil Mimari Bellek Projesinde araştırmacı olarak yer aldı. Çankaya Belediyesi Toplumsal Dayanışma Merkezleri sorumluluğunu üstlendiği dönemde çok sayıda proje üretti ve yürütücülüğünü üstlendi.
Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü kadrosunda çalışırken, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin verdiği kent mücadelesinden kaynaklı, hukuka aykırı biçimde İçişleri Bakanlığı tarafından 6 Eylül 2022 tarihinde devlet memurluğundan ihraç edildi.
Çeşitli üniversitelerde ders veren, yerel yönetimler, kentleşme, sosyal mimarlık, kamusal alanlar, kentsel toplumsal hareketler, yerel yönetim kampanyaları konularında çok sayıda makale ve proje üreten Karakuş Candan’ın “Neoliberal Laboratuvar: Şili, Türkiye ile benzerlikler farklılıklar kıyaslar” adlı bir kitabı bulunuyor. Atatürk Orman Çiftliği mücadelesinin anlatıldığı “Kaçak Saray” kitabının yazarlarındandır.
Tezcan Karakuş Candan, Ankara’da özellikle Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılmak istenen imar projeleri ve tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nin “dönüştürülmesi” gibi pek çok “kent suçu”na karşı verdiği hukuk mücadeleleriyle biliniyor.